Tid: 04/02/2019 17:00 til 04/02/2019 20:30

Sted: Ingeniørforeningen i Danmark (IDA), Kalvebod Brygge 31, København

Arrangør: N/A

Seminar: Er Ghana – for rigt til bistand, men hvad så? (København)

Hjælp til selvhjælp. Det har i årtier været selve formålet med at yde udviklingsbistand. Derfor er det glædeligt, når et land som Ghana erklærer sig parat til at ’move beyond aid’, og at Danmark med udgangen af 2020 kan udfase årtiers udviklingssamarbejde og erstatte dette med fokus på at fremme private investeringer.

Men er Ghana parat til at klare sig selv uden bistand? Hvad er konsekvenserne for de sociale sektorer, at donorerne begynder at trække sig? Har udviklingspartnerne som Danida gjort hvad der var muligt for ansvar for at aflevere tidligere modtagerlande i en tilstand, hvor risikoen for sammenbrud og tilbageslag er minimeret? Åbner det tomrum, de vestlige donorer efterlader, blot døren for nye spillere som Kina, Indien, Tyrkiet etc.?

Det er nogle af de spørgsmål, der vil blive belyst og diskuteret, når IDA Global Udvikling afholder offentligt møde om Ghanas transformation fra ’Aid to Trade’.

Program

17.00: Indledning

17.15: Tove Degnbol, dansk ambassadør: Hvordan håndterer Danida omstillingen fra Aid-to-Trade? Hvad betyder det konkret for de tilbageværende Danida aktiviteter? Hvad vil det sige, at ambassaden i fremtiden skal være en ’trade and investment’-ambassade?

17.40: Ole Winckler Andersen, DIIS: Med udgangspunkt i rapporten ’Graduation and Development Finance in the SDG Era. A Case Study of Ghana’ fra maj 2018 vil Ole diskutere om Ghana er klar til omstillingen fra Aid to Trade. Hvad er de sandsynlige konsekvenser af paradigmeskiftet mht. opnåelse af SDGs? Åbner den nye situation blot døren yderligere for de ’nye donorer’ som Kina og Indien?

18.15; Morten Elkjær, IFU: IFU kommer til at spille en mere central rolle i Danmarks forhold til Ghana i fremtiden. IFU har netop overtaget ansvaret for tilsynet med Rural Development Fund i Ghana, der har fokus på små og mellemstore virksomheder, der ønsker at investere i klimavenlige, økonomiske aktiviteter. Morten, der er ny bestyrelsesformand, vil fortælle om IFUs visioner for RDF, men også reflektere over udviklingen af IFUs portefølje i Ghana, som viser en faldende tendens.

18.40 – 19.10: Pause med sandwich og øl/vand.

19.10: Repræsentant for dansk virksomhed: En person med erfaring fra Ghana vil fortælle om, hvordan det er at drive privat virksomhed i landet, herunder problemer med statsligt bureaukrati, et omskifteligt politisk klima og korruption.

19.35: Nanna Hvidt, Chef for Danidas evalueringskontor:  Danida offentliggjorde i november 2018 en evaluering af Danmarks udviklingssamarbejde med Ghana (2007- 2017). Hvad kan vi lære af erfaringerne fra de sidste 10 års bistand til Ghana og omstilling til Aid-to-Trade dagsordenen, som har været en del af den danske indsats i de sidste 3-4 år. Her et link til rapporterne fra denne evaluering.  

20.00- 20.30: Mødet rundes af med en paneldiskussion med deltagelse af de fem oplægsholdere.

Tilmelding

Du kan tilmelde dig på dette link til IDA’s hjemmeside (kræver du har eller opretter et login).