Tid: 30/04/2019 09:00 til 30/04/2019 15:15

Sted: Integrationsnet, Olof Palmes Alle 3,5 8200 Aarhus N

Arrangør: N/A

Seminar om unge afghanere i DK (Aarhus)

Personer fra Afghanistan har udgjort en af de største grupper af asylansøgere i Danmark og selvom antallet af asylansøgere fra Afghanistan er faldet og færre får tilkendt asyl i Danmark, så er Afghanistan stadig et af de lande, hvorfra der kommer flest flygtninge – de fleste opholder sig i Iran og Pakistan.

Baggrund

Afghanerne i Danmark hører vi måske mest om i forbindelse med hjemsendelsessager, men hvordan er deres liv i Danmark, hvad er de typiske årsager til at folk flygter, hvorfor er der kommet så stor en andel af unge afghanere til Danmark og hvad sker der med dem der ikke kan blive i Danmark?

Disse spørgsmål er i fokus på dette seminar om unge afghanere i Danmark

På scenen

Nagieb Khaja – journalist, forfatter og dokumentarist, Arbejder hos forfatterforedrag.

Nagieb Khaja er en international anerkendt og prisvindende journalist og dokumentarinstruktør. Nagieb Khaja er også forfatter og har skrevet: Historien der ikke bliver fortalt – om krigen i Afghanistan og ”Du må ikke græde, for så mister du blod” om hans oplevelser i det krigshærgede Syrien. Som en af få journalister har han været med ude på slagmarken sammen med de såkaldte Syrienskrigere fra Vesten. Det bliver dokumenteret i ”European Jihadist”, som han producerede for britiske Guardian TV.

Andreas Gadeberg – antropolog, Aarhus

Andreas Gadeberg er antropolog, ungdomsklubleder og tidligere akademisk medarbejder på pilotforskningsprojekt om afghanere i Danmark. Han er blandt andet forfatter til bogkapitlet: ”I krig og kærlighed : hjemsøgelser fra den delte fortid blandt afghanske flygtninge”. Gennem Antropologisk feltarbejde og den pædagogiske hverdag i ungemiljøerne i Aarhus Kommune har Andreas førstehåndserfaringer med afghanske flygtninge og indvandrer i Dk og har holdt en række oplæg om integrationsfaglige emner.

Manila Ghafuri – redaktør, flygtningebørn.dk

Manila Ghafuri er redaktør på flygtningebørn.dk, underviser og arbejder med projektet ”100%fremmed?”, der er Danmarks første større arkiv om flygtninge. Hun sidder desuden i bestyrelsen i foreningen Afghan Youth Association Denmark og er del af projektet Rappolitics som storyteller. Manila laver en performance: ”Jeg er en kvinde”

Michael Graversen – dokumentarist

Michael Graversen er uddannet fra den prestigefyldte National Film and Television School i England og instruerer dokumentarfilm ofte af eksistentiel eller samfundsrelevant karakter. Hans film har rejst verden rundt, vundet priser og blevet udtaget til nogle af de største dokumentarfestivaller som IDFA og CPH:DOX.

Program

9.00 – 09.30: Morgenmad

9.30 – 10.30: Krigen i Afghanistan, Nagieb Khaja

Oplægget tager udgangspunkt i bogen “Historien der ikke bliver fortalt – om krigen i Afghanistan”. I foredraget giver Nagieb Khaja en indsigt i de aktuelle forhold i Afghanistan, og hvad befolkningen flygter fra. Han beretter desuden om sin seneste tur til Afghanistan i oktober 2018, der danner grundlaget for hans nyeste dokumentar “Fjendeland”.

10.30 – 11.00: Rejsen hertil og mødet med Danmark, Said Mobin

Said Mobin kom til Danmark alene efter en lang og strabadserende flugt fra Afghanistan og arbejder i dag som socialpædagog på et bosted for unge uledsagede, samt som frivillig DFUNK (Dansk flygtningehjælp Ungdom)

11.00 – 11.15: Pause

11.15 – 12.00: Ægteskaber og delt fortid blandt unge afghanere i Danmark, Andreas Gadeberg Nielsen

Baseret på en interviewundersøgelse blandt unge afghanere i Danmark giver dette oplæg et indblik i hvordan unge afghanere manøvrerer forældregenerations forventninger til ægteskabet. Unge Afghanere i Danmark har ofte stærke ønsker om at distancere sig fra etniske, religiøse og politiske skel fra en afghansk kontekst. I forbindelse med ægteskabet trænger den konfliktfyldte fortid sig dog på og kræver forhandling.

12.00 – 12.30: Frokost

12.30 – 14.00: Share shops:

  • DFUNK
  • Bosteder for uledsagede 
  • From Street to School
  • AYAD

14.00 – 14.20: Manila Ghafuri optræder med en teatermonologen: ”Jeg er en kvinde” 

Handler om dét at være en kvinde, om skæbne, flugt og identitet!

14.20 – 15.00: Hjemsendelser til Afghanistan, Michael Graversen 

Danmark har en af de højeste afvisningsprocenter i Europa af unge afghanere der søger asyl. Med et afslag i bagagen vælger mange unge afghanere at forlade asylcentret og Danmark. De begiver sig ud i en usikker tilværelse som udokumenteret med et spinkelt håb om asyl i et andet europæisk land. Samtidig er der de seneste år iværksat flere tvangshjemsendelser til et Afghanistan hvor sikkerhedssituationen løbende forværres. Hvad sker der med de unge afghanere der vælger at “gå under jorden” eller som bliver tvangshjemsendt? Dokumentarist Michael Graversen har siden 2012 fulgt unge uledsagede afghanere der har fået afslag på asyl og som efterfølgende er forsvundet. Han har lavet filmene “Ingenmandsland” og “Drømmen om Danmark” og deltaget i den offentlige debat.

15.00 – 15.15: Afslutning

Tilmelding

Pris: 900 kroner per person

Tilmelding her

Studierabat: Studerende betaler kun 350,00 plus moms. Husk at medbringe studiekort til arrangementet. Tilmeld dig her.