Tid: 11/08/2019 14:00 til 11/08/2019 14:00

Sted: Glocal Art, Thorup Hedevej 3, 9330 Dronninglund

Arrangør: N/A

Afrikas (ene) Picasso udstiller i Nordjylland

Kizito Maria blev født i oktober 1967. Som stor dreng smed hans far ham ud af hjemmet, fordi han ikke ville arbejde på faderens kaffefarm, men ville studere. Det tvang ham til nogle få måneder at leve som gadebarn.

Senere mens han endnu var ganske ung blev han arresteret og sendt til en militær fangelejr i det nordlige Uganda, hvor der var udbrudt borgerkrig. En dag blev alle hans medfanger skudt, men han blev skånet takket være, at hans far havde nogle kontakter til regeringen. Det lykkedes ham at flygte med et falsk ID.

I dag er han dekan ved ”Kunstakademiet”, Margaret Trowell School of Fine and Industrial Art under Makarere University i Kampala, og han har efter studier i Irland opnået at få en PhD (i 2003).

Han har udstillet i USA, Australien, Namibia, Kenya og flere europæiske lande.

Da undertegnede i 2003 organiserede en kunstudstilling på Dronninglund Kunstcenter, var Kizito Maria den kunstner, der åbnede udstillingen.

Han har startet en kunstskole syd for Kampala (NIAAD), og han siger, at taget på denne skole blev finansieret takket være de malerier, han har solgt i Danmark (Glocal Art).

Kizito vedkender sig en arv fra Afrika, men også en europæisk arv. Picasso var og er den store helt i Afrika, fordi han kom til Afrika og fandt inspiration. Afrikanerne var vant til, at de hvide altid betragtede sig selv som bedre end afrikanere, men Picasso fandt værdier i deres masker og i det anonyme, universelle udtryk, som der var i masker, samt at man brugte kunsten / maskerne kultisk.

Beundringen for Picasso har ført til, at to kunstnere i Afrika har fået betegnelsen ”Afrikas Picasso”. Den ene er Kiné Aw fra Senegal, der lige nu udstiller på Glocal Art. Den anden er Kizito Maria.

Kunstneren kommer til Danmark den 6. september på kort besøg, idet udstillingen på Glocal Art skal videre til Oslo – og det skal Kizito Maria også.

Udstillingen åbnes af Kathleen Girvan, der i en årrække har boet i Uganda, men som i dag bor i Nordjylland, i Mariager. Hun købte et maleri af Kizito, da hun boede i Uganda, sådan som mange ”hvide” har gjort.