Tid: 12/12/2019 13:00 til 12/12/2019 14:00

Sted: Proviantgården, mødelokale Pro D, Prins Jørgens Gård 1, 1218 København

Arrangør: N/A

Penge og politisk indflydelse – en rapport om erhvervslivets skjulte magt i dansk politik

En vagthund for åbenhed i de politiske beslutningsprocesser
I vinteren 2019 mødes en række organisationer og enkeltpersoner for at diskutere muligheden for at afdække hvordan, private virksomheder og deres repræsentanter har indflydelse på de politiske processer, forskning og tænketanke.

 

Der er ikke langt imellem, at danske medier kan afsløre en ny sag, hvor aktører fra det private erhvervsliv har købt sig til indflydelse på politiske beslutninger, bestilt forskning, eller hvor en højtstående politiker er sprunget direkte ud af sin stilling i offentlig tjeneste og ind i en ny stilling i det private erhvervsliv. Gang på gang forarges offentligheden, men samtalen går sjældent videre. Men disse enkeltstående sager, der ser dagens lys, er blot symptomer på et system, der er præget af uigennemsigtighed og manglende regulering.

Modsat mange andre EU lande har Danmark ingen lovgivning i forhold til lobbyisme, svingdørsansættelser eller åbne kalendere. Ingen ved hvem, en minister, et folketingsmedlem eller en embedsmand mødes med og om hvad.

Offentlighedsloven gjorde det kun sværere at opnå indsigt i dette, og det er et demokratisk problem. Samtidig er den offentlige politiske debat præget af forskellige store og små tænketanke, der sjældent ønsker at oplyse hvem, der betaler for deres arbejde. Derfor ved vi ikke, hvilke interesser der står bag.

Som civilsamfund oplever vi, hvordan private virksomheder påvirker politiske processer uden, at det kommer frem offentligt. Vi oplever samtidig, at det i stigende grad bliver sværere at opnå samme niveau af indflydelse i et system, hvor frister for høringssvar kortes ned til det noget nær umulige, og hvor civilsamfundet generelt er underrepræsenteret i møder, udvalg og nævn i forhold til det private erhvervsliv.

I Danmark er der en hel hær af interesseorganisationer, advokater og tænketanke, der forsøger at påvirke den offentlige debat og de politiske beslutninger. Lobbyisme i sig selv er ikke et problem – under de rette omstændigheder kan forskelligartede aktørers adgang til beslutningstagere være tegn på et sundt demokrati. Men ikke, når der ingen åbenhed og gennemsigtighed er, der kan modgå den skævvridning, vi ser, hvor det private erhvervslivs indflydelse strækker sig langt længere end det øvrige samfunds.

En vagthund, der kan bide fra sig
Det vil vi gøre noget ved. Vores idé er at oprette en vagthund – i form af en koalition, et netværk eller en forening – der kan undersøge hvem, der har magten, lave skudsikker research på private virksomheders magt og indflydelse, samt kræve regler, der giver åbenhed i beslutningsgangene. Det kan f.eks. være i form af et lobbyregister, åbne ministerkalendere og cool-off perioder for politikere. Krav, som vi mener, vil kunne dæmme op for virksomhedernes magt og indflydelse i det danske samfund. Vi er en civilsamfundsbaseret aktør, men vil alliere os med forskere, journalister og andre aktører, der deler samme mål.

En bred koalition
Vi ser, at der er mange, der er klemt i uigennemsigtige beslutningsprocesser. Lejere i privat og socialt boligbyggeri, der opkøbes af udenlandske investeringsselskaber; fagforeninger, der står over for stærke arbejdsgivere med politiske kontakter og venner; studenterbevægelser, der oplever erhvervsdreven forskning; klima- og miljøbevægelser, der er oppe mod landbrugslobbyen; og forbrugerorganisationer, der kæmper mod kemi-industrien.

Og vi kan blive ved: Fagforeninger, der arbejder mod privatiseringer af den offentlige sektor; mediefolk, der forgæves søger aktindsigt; arbejdsmiljøfolk, der oplever uigennemsigtighed om nye produkter på det danske marked; organisationer, der forsøger at påvirke de politiske processer og gang på gang oplever, at virksomhedernes dagsorden prioriteres.

Alle os, der oplever, at vi kun har få dage til et høringssvar og derudover slet ikke tages i betragtning. Vi har derfor brug for en vagthund, der vil gå magthaverne i bedene, skabe opmærksomhed omkring den systematiske lukkethed og i stedet foreslå alternativer og kræve åbenhed.

Hvad så?
Den 12. december vil der udkomme en ny rapport, der tager temperaturen på åbenhed og lobbyisme i Danmark. I forbindelse med rapporten indbyder vi jer og en lang række andre organisationer til at indgå i dette arbejde. Derfor indbydes I til møde​den 12. december kl 16.30 til 17.45 på Global Aktions kontor. Der vil I kunne høre nærmere om rapporten og de idéer, vi har.

Før mødet vil I modtage en mail med ide til vedtægter og mission for vores nye vagthund. En vagthund der endnu ikke har fået et navn. Tilmelding til mødet den 12. december på ​[email protected]​.

Dette er os der indbyder:

Global Aktion, NOAH, Frie Bønder – Levende Land, Levende Hav, PROSA og 3F BJMF

Tilmelding til mødet foretages via [email protected].