Tid: 16/03/2020 19:30 til 16/03/2020 19:30

Sted: Cinemateket, Gothersgade 55 1123, København K

Arrangør: N/A

Nigeriansk aften i Cinemateket: ‘En halv gul sol’ – bogen, filmen og historien bag (København)

Mandag den 16. marts zoomer cand.phil Bodil Folke Frederiksen ind på en af årtusindets store afrikanske eksportsucceser: Den nigerianske forfatterinde Chimamanda Ngozi Adichie (’Americanah’) – og på den
nationale historie, hun beskriver i sin prisvindende roman ’En halv gul sol’, som Gyldendal udgav i 2015.

’Half of a Yellow Sun’ med Oscar-vinderen Chiwetel Ejiofor (’12 Years a Slave’) i hovedrollen er et episk historisk drama for alle sanser, der understreger, at Nollywood – det hyper-produktive film-mekka i Lagos, Nigeria – skaber andet og mere end lynproduktioner til hjemmemarkedet.

Inden filmen opruller vi den politiske og kulturelle historie, begge fortæller: Uafhængigheden fra britisk styre i 1960 og Biafra-krigen 1967-70. Efter visningen er der reception og bogsalg.

Tak til Nigerias Ambassade, Africa in Denmark, Crossing Borders og Gyldendal.

Billetpris: 95/65 kr. (kun køb, ingen reservation)

Køb billet her

Om filmen

Half of a Yellow Sun
Instruktør: Biyi Bandele

’Half of a Yellow Sun’ er et episk historisk drama for alle sanser, der understreger, at Nollywood – det hyper-produktive film-mekka i Lagos, Nigeria –skaber andet og mere end lynproduktioner til hjemmemarkedet.

’Half of a Yellow Sun’ er en nigeriansk/britisk filmatisering af Chimamanda Ngozi Adichies roman – og det er blevet et underholdende epos præget af farverige, skarpe vintage-rober, lækkert production design og A-skuespillere.

Vi følger to overklassesøstre, Kainene og Olanna, og deres respektive mænd gennem op- og nedture i Nigeria fra 1960 til 1970. Bagtæppet er ikke tilfældigt: Det er her, at afkoloniseringen burde have sat Nigeria i fremdrift, men hvor resultatet dels blev en deling af landet (den østlige del, Biafra, fik selvstændighed i 1967). Alt dette beskrevis i autentiske newsreel-indklip i løbet af filmen.

Omdrejningspunktet er familiens liv i en overklasse, hvor man nok er fordrukken og utro, men ikke særlig farvebevidst. Konflikterne udspringer snarere af passioner, ambitioner – og stammebaggrund.

Kainene (Anika Noni Rose) er gift med en hvid wanna-be-forfatter med middelklassebaggrund, mens Olanna (Thandie Newton) elsker den revolutionære universitetslektor Odenigbo (spillet af Oscar-vinderen Chiwetel Ejiofor fra ’12 Years a Slave’). Forholdet bliver dog ikke accepteret af hans mor, der insisterer på, at den vestligt uddannede Olanna er en heks, og at hendes søn skal have barn med en fra sin egen stamme. ’Mama’ får sin vilje – men Olanna hævner sig ved at bryde familienormerne på andre og uventede måder!

Overklassetilværelsen bliver på den måde en hård nok nød at knække. Men den bliver alligevel sat i chokerende relief, da borgerkrigen bryder ud i 1970, og familien må flygte fra parcelhuse og blive en del af kaotiske folkevandringer frem og tilbage mellem stridende parter.

Filmen rummer intet af det hastværk, der præger meget af Nollywoods direct-to-video-produktion (Nollywood laver langt flere film end Hollywood), men derimod alt det gode: Saftige replikleveringer i et manuskript, der dufter lidt af Douglas Sirk og andre af melodramaets store mestre fra Hollywoods guldalder.

Kort sagt: Glæd dig til afrikansk mainstreamfilm på 1. klasse – det er bare værd at indånde.

Appearances: Chiwetel Ejiofor, Thandie Newton, Onyeka Onwenu, Anika Noni Rose, Joseph Mawle, Genevieve Nnaji

Nigeria, Storbritannien, 2009
DCP, 111 min.
Engelske undertekster
Tilladt for børn over 15 år