Tid: 16/08/2020 14:00 til 16/08/2020 18:00
Sted: Empire Bio, 2200 København N
Arrangør: N/A
Filmvisning og lydbiograf: Danmarkspremiere på Dying for Gold
Vær med til en spændende eftermiddag i Empire Bio, hvor der bliver sat spot på, hvordan manglende EU-lovgivning påvirker arbejdere i det globale syd – dem, der syr vores tøj, plukker vores druer og graver vores guld. Multinationale virksomheder løber fra ansvaret, og det er de fattigste arbejdere, der betaler den højeste pris.
I selskab med Global Aktions Labour Action gruppe og Sydafrika-gruppe, der begge fokuserer på arbejdstagerrettigheder, og producerne af den sydafrikanske dokumentarfilm ’Dying for Gold’ (via video link) fokuserer vi på tekstil- vin- og mine-industrierne og EU-lovgivning.
Datoen er ikke tilfældig: Den 16 august bliver af mange i Sydafrika husket som ’Marikana-dag’, da det er årsdagen for massakren på strejkende sydafrikanske minearbejdere i 2012. Arbejderne strejkede for højere løn, men det engelske mineselskab Lonmin, med daværende sydafrikanske vicepræsident Cyril Ramaphosa som underdirektør og aktionær, valgte at gå brutalt til værks med myndighedernes hjælp.
Men kan virksomheder i EU holdes (delvist) til ansvar for arbejderes adgang til fagforening og arbejdstagerrettigheder i Johannesborg? Kan virksomheder fra EU gøres ansvarlige for vinarbejderes sundhedsrettigheder og boligforhold i Kapprovinsen? Og kan europæiske virksomheder gøres ansvarlige for, at syersker får deres løn som aftalt i Myanmar?
Efter dialogen med Catherine Meyburgh og Richard Pekleppa fra Johannesborg, kan vi fortsætte samtalerne over et glas vin i foyeren.
Program
14:00-14:40
Podcast om handelsaftaler med EU, som kigger på forbrugerperspektiv, arbejderperspektiv, og lovmæssigt perspektiv i forhold til ’due diligence’. Efterfulgt af kort kommentar og spørgsmål fra salen.
14:40-14:50
Kort pause
14:50-17:00
Dying for Gold (98 min) + dialog og spørgsmål fra salen via videolink med filmproducere Catherine Meyburgh og Richard Pakleppa fra Johannesborg.
17:00-18:00
Fortsat mulighed for en snak over et glas vin/vand i Empire Bio foyer
Lydbiograf
EU har i foråret 2020 udgivet en rapport om due diligence – på dansk ’behørig omhu’ – altså, etiske retningslinjer for virksomheder, hele vejen gennem værdikæden. Da der i øjeblikket ikke findes en bindende lovgivning, der kan holde virksomheder ansvarlige for forholdene i deres produktion, er det i rapporten blevet undersøgt, om der er et behov, og hvad mulighederne er for at indføre en sådan lov i EU.
Konklusionen på rapporten er, at en bindende lovgivning om virksomhedsansvar i EU er helt nødvendig! For at forstå dette ser vi på, hvordan en leveringskæde ser ud i tekstilindustrien, og hvilke konsekvenser det har for de arbejdere, der producerer tøj, at der endnu ikke findes en bindende lovgivning, som sikrer deres rettigheder og ordentlige arbejdsforhold.
Kira fra Global Aktion taler i poscasten med tre eksperter for at belyse sagen fra forskellige perspektiver. De tre stemmer i debatten er:
- Tibbe Smith, der er Europæisk koordinator for Clean Clothes Campaign
- Cathrine Bloch Veiberg fra Institut for Menneskerettigheder
- David Hachfeld fra PublicEye, som er en schweizisk organisation, der også er en del af Clean Clothes Campaign.
Dying for Gold – dokumentarfilm fra 2019 (engelsk-sproget)
Denne gribende dokumentar fortæller historien om Sydafrikas minedrift, når man ikke ser det fra smykkekøbernes perspektiv, men lytter til de arbejdere, der i flere generationer har givet det bedste af deres liv til minearbejdet dybt under jorden.
Mere information på Facebook.