Tid: 22/08/2021 17:00 til 22/08/2021 17:00

Sted: Cinemateket, Gothersgade 55 1123 København K

Arrangør: N/A

Arabian Nights: Sudan-aften med filmen ”Talking About Trees” og samtale med instruktøren

Instruktørsamtale med Suheil Gasmelbari den 22. august. Samtalen foregår formentlig via Skype, varer 30 minutter og er på engelsk. Billetpris: 100/70 kr.

Det er ikke sjovt at blive gammel og overhalet af udviklingen. Men hvad nu, hvis man sætter stokken i gear og selv tager teten?

Denne gennemført elskelige film, der har vundet et dusin priser verden over (nyligt Publikumsprisen og Bedste Dokumentar på Malmö Arab Film Festival), har de mest uvante hovedpersoner, man kan tænke sig: Fire gamle knarke, de fleste tvangspensioneret fra vanrøgtede filmarkiver, som beslutter sig for at åbne en permanent open air-biograf i Khartoum, byen uden biografkultur. Den skal hedde Revolution. Bagtæppet: 30 års angstregime under diktatoren Omar Al-Bashir. Frygt og passivitet stikker dybt i befolkningen.

Men de fire – Manar, Suleiman, Ibrahim og Altayeb – mindes med nostalgi Sudans stolte fortid som filmskabende nation i 60’erne, og de grundlagde symptomatisk nok i Al-Bashirs tiltrædelsesår, 1989, Sudanese Film Group. Imponerende nok ser de stadig fremad. De skal nu skaffe projektorer, male en tårnhøj væg uden stillads og lave publikumsanalyser (pragmatisk løst ved at krydse en fodboldtribune og udspørge folk, hvad de ser af film). De hyppige strømafbrydelser er det mindste problem!

Vi følger disse charmerende alligevel-ikke-pensionister, mens de knokler, når de filosoferende deler mad eller giver hinanden lindrende massage under åben nattehimmel – og når de gennemspiller scener fra Hollywoods guldalder.

‘Talking About Trees’ byder på klip fra en filmhistorie, der kalder på at blive genfundet – og instruktør Suheil Gasmelbari viser med finurlige kompositioner og kreative greb, at de bedste ambassadører for kunsten i Afrikas hjerte skal hyldes lige nu. Mens de lever og ånder.