Tid: 14/06/2022 16:00 til 14/06/2022 17:30

Sted: Huset, Salon K, Rådhusstræde 13, 1466 København K

Arrangør: DEO - Demokrati i Europa Oplysningsforbundet

Debat: Hvad vil EU med Afrika?

Sundhed, klima, migration, sikkerhed og infrastruktur var blandt emnerne, da stats- og regeringsledere fra EU’s medlemslande og 40 afrikanske lande mødtes i februar til deres første topmøde i fem år. Hvad vil EU med Afrika – og Afrika med EU? Oplæg og debat med Magnus Jensen Nielsen fra Global Aktion.

En fælles EU-Afrika-strategi blev vedtaget i 2007 som den formelle kanal for EU’s forbindelser med afrikanske lande. EU har partnerskabsaftaler med flere lande i Afrika, hvor der blandt andet er fokus på migration, sikkerhed og udvikling samt økonomiske partnerskabsaftaler (ØPA’er).

Den 18.-19. februar 2022 mødtes EU og Den Afrikanske Union på deres sjette topmøde. Her var det særligt spørgsmålet om vacciner, der blev taget op. Fordi mens mere end halvdelen af borgerne i EU er fuldt vaccinerede, så gælder det kun for hver tiende person i Afrika. De afrikanske ledere mener, at europæerne har holdt for meget for sig selv og kalder Vestens tilgang ”vaccineapartheid” og forventer dermed mere hjælp til at producere egne vacciner.

Klima var også et af hovedpointerne på topmødet. Ifølge EU-Kommissionsformand Ursula von der Leyen holder Afrika nøglen til den globale indsats mod klimaforandringer og på topmødet fremhævede EU, at grøn brint kan blive en væsentlig del af en energiforsyning, som ikke har klimaskadelige udledninger i 2050 og i Afrika er der gode udsigter for produktion af grøn brint.

Efter topmødet er migration et område, som unionerne må vente længere tid på at blive enige om. På dette område har Afrika et ønske om, at der bliver bedre muligheder for at migrere lovligt til EU, mens man i EU kæmper for, at afrikanske lande modtager afviste asylansøgere.

Hvordan samarbejder EU og Afrika? Hvad vil EU med Afrika – og hvad vil Afrika med EU? Hvad kan unionerne blive enige om? Hvordan er handelsrelationer i dag udformet på? Og hvordan kan de afrikanske lande bidrage til den grønne omstilling?

Oplæg og debat med Magnus Jensen Nielsen.

Deltagelse

Debatmødet er gratis, men tilmelding nødvendig.

Tilmeld dig her.