23. december fylder en af udviklingsbranchens tunge økonomiske styrmænd, Mikkel Hauschildt, 50 år.
Mikkel Hauschildt er i dag økonomidirektør i PlanBørnefonden, men har en lang karriere bag sig hos flere af de største ngo’er i Danmark. Blandt andet har han været økonomidirektør for Oxfam Danmark i Sierra Leone, administrator for Mellemfolkeligt Samvirke i Tanzania samt økonomi- og administrationschef for SOS Børnebyerne i Danmark.
Og siden 2019 har han også været et “skattet medlem” af Globalnyts bestyrelse og en “uvurderlig bagvagt i ledelsen”, fortæller forperson Lisbeth Fich.
”I en forening og medievirksomhed som Globalnyt, hvor vi ikke har midler til at ansætte folk til økonomistyring og -controlling, er en passioneret ildsjæl som Mikkel sin vægt værd i guld, helt bogstaveligt talt,” siger hun og påpeger at Mikkel Hauschildt har spillet en vigtig rolle i at løfte Globalnyts økonomi de senere år.
Fra jakkesæt til vandrestøvler
For hovedpersonen selv stod det ikke skrevet noget sted, at han i en alder af 50 år skulle bruge knap 20 år af sit arbejdsliv i den danske udviklingsbranche – and still counting.
I 2004 skiftede han jakkesættet og den bløde kontorstol i Nykredits hovedsæde i København ud med vandrestøvler og rygsæk i det nordlige Tanzania, når han ikke agerede administrator for Mellemfolkeligt Samvirkes lokale programmer fra landets hovedstad.
“Det har gjort, at jeg blev i branchen, det er der ingen tvivl om. Det har suget mig ind at komme så tæt på i første hug,” fortæller Mikkel Hauschildt, der endte med at være fire år i landet.
I Tanzania skulle han hjælpe med at starte nye private-public samarbejder i forsøget på at skabe bæredygtige arbejdspladser.
Det er dog hans anden udstationering, der fylder mest, hvis man spørger den ydmyge økonomichef ind til sit arbejdsliv.
Albuestød med Sierra Leones præsident
Mellem 2013 og 2015 var han med sin kone og to døtre udstationeret i Sierra Leone som fungerende landedirektør. Under opholdet ramte ebola-epidemien det fattige vestafrikanske land, og Hauschildt blev involveret i arbejdet med informationskampagner om sygdommen, organisering af begravelsesteams og i at sikre de ansattes arbejdsforhold under de dramatiske omstændigheder.
“Vi havde hele tiden en følelse af at være bagud. Man fik 10 senge, når man skulle bruge 100. Så fik man 100 senge, når man skulle bruge 1.000. Vi var bagud fra starten, og det bed sig fast,” har Mikkel Hauschildt tidligere beskrevet over for Globalnyt.
“Der kom man virkelig tæt på og kunne mærke, at man gjorde en forskel. Det var vildt, og jeg var da også oppe at give hånd til præsidenten for at overrække en check fra Danida til arbejdet med at håndtere epidemien,” siger han.
“Eller albuen var man jo så også dengang nødt til bruge, for ikke at smitte.”
Stort potentiale i kunstig intelligens
I dag sidder Mikkel Hauschildt på sit tredje år som økonomidirektør i PlanBørnefonden. Her han ifølge organisationens administrerende direktør Dorthe Petersen stået bag en omfattende digitalisering, som har styrket effektiviteten og produktiviteten.
“Mikkel har med sit store engagement, sammen med dygtige kolleger, stået bag en gennemgribende digitalisering af PlanBørnefonden over de sidste tre år, hvor han har implementeret en række IT-systemer og sikret, at organisationen er i stand til at træffe beslutninger baseret på valide data,” siger hun.
Lige netop brugen af data og moderne teknologier som kunstig intelligens og machine learning, mener Mikkel Hauschildt, han kommer til at bruge meget af sin tid på de næste år på. For når PlanBørnefonden rejser stadig flere penge, skal så mange af dem som muligt ud at arbejde i nærområderne i stedet for at gå til flere medarbejdere.
“Det skal hjælpe den enkelte medarbejder til nemmere at løse sine opgaver og faktisk nå lidt mere på samme tid, fordi du bliver støttet af nogle avancerede systemer. Det er ikke for at skabe jobs i Danmark, men det giver os mulighed for at sende flere penge ud. Og det er jo det, det hele handler om,” siger han.
“Det er et utroligt spændende område, som jeg virkelig ser et potentiale i.”
Skal forhåbentlig afsted igen
Hvad fremtiden ellers bringer ved Mikkel Hauschildt ikke. Men på spørgsmålet om han og familien har været udstationeret for sidste gang, svarer han ikke afvisende.
“Det bliver ikke i morgen, men jeg håber da, at jeg kommer ud igen, inden jeg skal pensioneres.”