Tid: 21/01/2024 16:30 til 21/01/2024 18:30

Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, KBH K

Arrangør: DIIS & Cinemateket

IRAN: ‘TERRESTRIAL VERSES’ / DOCS & TALKS 2024

Oplæg og debat med Iran-kender Misha Zand modereret af Cinematekets Rasmus Brendstrup. Samlet varighed på snak: 45 min. Arrangementet foregår på engelsk.

Terrestrial Verses
Instruktør: Ali Asgari, Alireza Khatami
INFO OG BILLETTER: https://www.dfi.dk/cinemateket/biograf/events/event/1051002

Ruben Östlund lavede med ’De ufrivillige’ nogle pinlige svenske hverdagssammenstød filmet statisk og så overbevisende, at man tror det er dokumentarisk. Her er en iransk pendant – knivskarp, vittig og politisk – der skildrer sammenstød i hverdagsbureaukratiet.

I otte statisk filmede scener oplever vi, hvordan folk dagligt bliver ofre for fordømmelse, ydmygelse og religiøst hykleri. Ingen scener virker grebet ud af luften, selv om de fremføres af skuespillere.

Et forældrepar forstår ikke, hvorfor navnekontoret ikke vil lade dem kalde deres søn for David – hvorfor ikke fx Davood? En ung kvinde med anklages for at køre uden hejab – og den lokale (kvindelige) bureaukrat nægter at tro på, at på at det er hendes bror på overvågningsfotoet. En anden ung kvinde bliver til jobsamtale i privat firma afkrævet private oplysninger, vagt indpakket flirten og fysisk berøring. Endelig er en instruktør til censurmøde og må annullere halvdelen af filmen.

Fælles for situationerne er blandt andet: Den flydende grænse mellem formel autoritet og det, der spørges til eller tages afsæt i. Det arbitrære. Det snakkesalige; at alt forhales og forhandles. De høflige trusler og fraværet af synlige klageveje. Kønsdiskriminationen. Det er SÅ svært for de involverede ikke at miste besindelsen – og sker det, bliver frustrationen straks vendt imod dem.

Den underspillede Salman Rushdie-reference i filmens titel siger en del.

Medvirkende: Sadaf Asgari, Ardeshir Kazemi, Gohar Kheirandish

Original titel: Ayeh haye zamini
Iran, 2023
DCP, 77 min.
Engelske undertekster
Tilladt for børn over 15 år