Blokade af fabrik i Aarhus: Dansk virksomhed “bidrager til folkedrab i Gaza”

Eksplosien i Gaza efter angreb fra det israelske flyvevåben. Aktivisterne mener at den danske virksomhed Terma er medvirkende til folkemord, fordi den sælger dele til de de israelske bombefly.


Foto: Gili Yaari/NurPhoto via Getty Images
Søren Steensig

11. marts 2024

Aktivister fra bl.a. Palæstina Solidaritetsnetværk, Klimafælden, Vegan Activism Danmark og 2040 Collapse har fra morgenen blokeret indgangene til teknologivirksomheden Terma uden for Aarhus. Op mod 100 aktivister mødte kl. 6.00 op ved Termas produktionsfaciliteter i Lystrup, som de vil have til at indstille eksporten af dele til israelske kampfly.

Det lykkedes aktivisterne at blokere tre indfaldsveje for 700 ansatte og stoppe ti lastbiler. Det fortæller pressekontakten for dagens demonstration, som kun vil oplyse sit fornavn, Caroline.

“Vi føler helt sikkert, vi har gjort et godt stykke arbejde i dag i forhold til de kortsigtede mål,” udtaler hun til Globalnyt. “Selvom vi selvfølgelig gerne ville have lukket fabrikken hele dagen.”

Omkring kl. 11.00 valgte politiet at flytte aktivisterne, efter de havde givet dem tre påbud om at fjerne sig fra Termas private område. Caroline fortæller, at betjentene var usædvanligt hårdhændede i behandlingen af aktivisterne, der sad i fred og ro, men nægtede at flytte sig frivilligt.

Flere aktivister blev slæbt væk med tag i hals- og hovedregionen og havde svært ved at få vejret. Andre blev revet i trøjer og jakker og fik på den måde blokeret luftvejene, siger Caroline. Organisationerne bag dagens demonstration er ved at udarbejde klager over betjentenes behandling.

En aktivist er anholdt, mens to er sigtede for hærværk efter at have tegnet på virksomhedens ruder. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Østjyllands Politi.

Dansk virksomhed “er aktivt medvirkende til folkedrab”

Det er 11. gang, at aktivisterne demonstrerer mod Termas produktion og salg af våben til Israel. Aktivisterne mener, at Terma er med til at facilitere israelernes “krigsforbrydelser og folkemord i Gazastriben”.

Terma producerer blandt andet såkaldte pyloner til jagerflyet F-35, der gør det muligt at montere større bomber.

“Terma er aktivt medvirkende til folkedrabet i Gaza,” siger Caroline. “De muliggør helt umenneskelige ødelæggelser ved hjælp af de her 1.000-kilos bomber, som Israel kan montere på de her små fly.”

Selvom Terma måske kun er en lille del i den store maskine, der producerer og sender våben til Israel, kan det stadig svare sig at demonstrere mod virksomheden, mener Caroline.

“100 procent. I Danmark er Terma en stor fisk,” påpeger hun med henvisning til, at den danske virksomhed i 2017 indgik en milliardaftale om at fremstille dele til F-35-flyet frem til 2040.

Dagens aktion i Lystrup var også en lille del af en meget større sammenhæng. Blokaden blev nemlig arrangeret efter et opråb fra Workers in Palestine – en paraplyorganisation for palæstinensiske fagforeninger – om “at forstyrre krigsmaskinen, der bevæbner Israel”, fortæller Caroline.

Mens aktivisterne blokerede for Termas ansatte i Lystrup, gjorde ligesindede det samme ved våbeneksportører i “Frankrig, England, Tyskland, Sverige, Grækenland, Finland, Norge, Malaysia, Indonesien og Australien,” remser pressekontakten nogle af søster-aktionerne op.

Politikerne og virksomhederne må begge tage ansvar

Caroline mener, at Terma straks bør stoppe med at producere og eksportere dele til kampflyene. Også selvom det er regeringens ansvar at vurdere, om danske virksomheder kan risikere at bidrage til krigsforbrydelser og eventuelt forbyde eksport af våbenteknologi til specifikke lande.

“Det er dobbeltsidet,” udtaler Caroline til Globalnyt. “Politikerne har et ansvar, virksomhederne har et ansvar. Politikerne har et ansvar for letter of legislation, mens virksomhederne har et for spirit of legislation.”

At regeringen ikke har forbudt Termas levering af dele til F-35-flyene, frikender altså ikke teknologivirksomheden, understreger Caroline.

“Bare fordi noget er lovligt, er det ikke nødvendigvis moralsk. Og fordi noget er ulovligt, er det ikke nødvendigvis amoralsk eller uetisk,” siger pressekontakten. “Så vi føler, at det er rigtigt at holde Terma direkte ansvarlige. Men det er et privat selskab. Det sprog de forstår, det er penge. Det er derfor, vi blokerer. Vi stopper deres produktion. Vi koster dem penge. Vi er irriterende. Det er skidt for så stor en produktionsvirksomhed.”

Men Caroline og de andre aktivister kæmper også for at holde politikerne ansvarlige, siger hun. I februar dømte en hollandsk domstol, at det var ulovligt for hollandske virksomheder at sælge våbenteknologi på niveau med Termas til Israel. Caroline håber, at sagen, der blev anlagt af Oxfam og Amnesty International, kan få den danske regering til også at forbyde leveringen af dele til Israels F-35’ere.

Regeringen har tidligere fået kritik af civilsamfundsorganisationer og eksperter for at tillade fortsat salg af våbendele til Israel, hvilket kan være i strid med international lovgivning om våbenhandel.

Under Lars Løkkes Venstre-regering blev lovgivningen om våbeneksport til Israel lempet i 2016, så det blev tilladt at eksportere direkte til Israel. Tidligere havde det kun være tilladt at sælge indirekte, for eksempel ved at eksportere til Lockheed Martin i USA, som brugte de danske dele på fly, der senere blev sendt til Israel. Lempelsen blev foretaget i al hemmelighed under daværende udenrigsminister Kristian Jensen, og ikke engang Udenrigspolitisk Nævn blev underrettet, gravede Danwatch og Information frem sidste år.

“Men det er måske ikke noget som den almindelige dansker ved,” påpeger Caroline. “Vi har set måned efter måned efter måned, hvordan Danmarkshistoriens største pro-palæstinensiske bevægelse og lovlige demonstrationer bliver ignoreret af både medier og politikere.”

For at skærpe opmærksomhed om de danske virksomheders levering af våben til Israels hær er Caroline og hendes ligesindede derfor blevet nødt til at gå videre til “næste skridt i den aktivistiske værktøjskasse, og det er civil ulydighed”, forklarer hun.

Aktivisternes mål er i sidste ende at få både Terma og politikerne til at leve op til deres ansvar. Terma skal stoppe al produktion af dele til våbenindustrien og i stedet bruge deres viden, personale og produktionsfaciliteter til at lave produkter til den grønne omstilling, mener Caroline.

“Vi har endda udarbejdet en guide til, hvordan sådan en omlægning konkret kan se ud for Terma,” fortæller hun.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Terma.