Niels Boe er sekretariatsleder, og Mathilde Henriksen er kommunikationsmedarbejder i civilsamfundsorganisationen AXIS.
Finanslovsforhandlingerne er i fuld gang. Det betyder også forhandlinger, som vedrører dansk udviklingsbistand.
Danske civilsamfundsorganisationer er med til at skabe udvikling gennem partnerorganisationer i syd. 300 af dem er organiseret i CISU, og deres indsatser er finansieret af 162 millioner kroner fra civilsamfundsstøtten.
Partnerskaberne er en afgørende del af den danske udviklingsstøtte, og modellen sikrer langsigtede og rettighedsbaserede indsatser. Kernen i modellen er, at danske civilsamfundsorganisationer yder støtte til partnerorganisationer for at skabe udvikling gennem blandt andet bekæmpelse af ulighed og styrkelse af demokrati og menneskerettigheder.
Modellen er unik, og flere end 500 partnerorganisationer i syd har meldt tilbage til Danmark, at samarbejdet har styrket dem og resulteret i blandt andet bedre oplysning og øget politisk pres på myndighederne. Derfor er det også beklageligt, at regeringen i sit finanslovsudspil ikke har valgt at øge beløbet til ’Bistand gennem danske civilsamfundsorganisationer’. Derimod gav Mette Frederiksen i slutningen af september 3,3 milliarder kroner til Verdensbankens IDA-fond, mens regeringen lægger op til at allokere endnu flere penge til danske og europæiske investeringsfonde. Dette er nogle strategiske valg, men for danske civilsamfundsorganisationer kan det være svært at gennemskue, om denne prioritering er til gavn for danske virksomheder eller verdens fattige.
Siden 2021 har civilsamfundsstøtten til CISU’s medlemsorganisationer været fastholdt på 162 millioner kroner. Stigningen fra 2020 til 2021 var på sølle 5 millioner.
I takt med at Danmarks bruttonationalindkomst vokser, og dermed også udviklingsbistanden, er det vigtigt fortsat at prioritere den unikke udviklingsmodel, der bygger på partnerskab og derigennem bidrager til bæredygtig og langsigtet udvikling.
Indlægget er udelukkende udtryk for skribentens holdning.
Ligger du inde med et emne, du gerne vil debattere? På Globalnyt er alle velkomne i vores debatsektion, så tag endelig kontakt.
Er debatindlægget klar, eller har du et udkast eller blot en idé, så send os meget gerne en mail til [email protected]