398 dage tilbragte Daniel Rye som bortført af den frygtede terrorbevægelse i Syrien. ’Ser du månen Daniel’ er den barske fortælling om de dage, om uvisheden og den fysiske og psykiske tortur, som prægede fangeopholdet i det borgerkrigshærgede mellemøstlige land.
Det er en fortælling, som sætter spot på, hvordan det føles at miste sin værdighed og hvad tortur og indespærring gør ved et menneske.
“Daniel har givet Puk og læserne et unikt indblik i, hvad tortur og indespærring gør ved et menneske. Det er en fortælling, som råt viser, hvorfor tortur og umenneskelig behandling er så ødelæggende, og det er en fortælling, som er med til at åbne danskernes øjne og skabe større forståelse for torturens ofre”, siger DIGNITY’s direktør Karin Verland.
DIGNITY søger at bringe torturofre på fode i Danmark og internationalt. Instituttet har en klinik på Østerbro i København og projekter verden over med fokus på menneskerettigheder og torturforebyggelse. Historien om Daniel Ryes fangenskab er også historien om, at der er håb, selv efter voldsomme oplevelser.
Det nytter
’Ser du månen Daniel’ giver læserne mulighed for at opleve medfølelse – ikke blot med Daniel Rye, men med de tusindvis af syrere, der i årtier har levet med systematisk tortur og andre menneskeretskrænkelser.
“Jeg har tit spurgt mig selv: Hvorfor overhovedet fortælle om mine oplevelser? Denne pris er for mig et tegn på, at der er nogle, der kan bruge de oplevelser til noget konstruktivt – så er der alligevel kommet lidt godt ud af den meningsløse situation”, fortæller Daniel Rye.
En glad og stolt Puk Damsgård siger:
“Daniel har været ufattelig modig at fortælle mig og læserne om sin oplevelse af tortur gennem 13 måneders IS-fangenskab. En historie, der gør os bedre i stand til at forstå torturens væsen og mål. Og Daniel Rye er et sprællevende og vigtigt eksempel på, at det er muligt at leve et godt liv – også efter at have været udsat for tortur. Det synes jeg giver håb, selv i det allermørkeste mørke”.
DIGNITY-prisen uddeles 28 oktober kl 15.30 til 18 ved en reception på den franske ambassade på Kongens Nytorv i København.
Tidligere prisvindere:
2015: Dianne Feinstein, amerikansk senator
2014: Hans Jørgen Bonnichsen, tidl. chefkriminalinspektør
2013: Abdulhadi Al-Khawaja, dansk-bahrainsk menneskeretsforkæmper
2012: Jørgen Flindt Pedersen, journalist og filminstruktør
Yderligere oplysninger hos:
Thomas Giolla-Møller på 61 18 44 76 eller Kirsten Dall Hjøllund på
22 83 79 88.