Aarhus vil hjælpe sin venskabsby i Kina til rent vand i hanerne

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Aarhus vill lære sin kinesiske venskabsby Harbin at sikre rent drikkevand til borgerne. Det er en aftale borgmester Jacob Bundsgaard (S) indgik i november, skriver DR online onsdag.

Aftalen blev bekræftet af den kommende teknik-rådmand Bünyamin Simsek fra Venstre, da han for nylig var i Kina.

“Vi har indgået en aftale om at udvikle samarbejde i forhold til at hjælpe Harbin med at sikre rent vand. I Aarhus er det en selvfølgelighed med rent drikkevand i hanerne, men det er det ikke i millionbyen Harbin”, siger Bünyamin Simsek.

Tidligere har Aarhus kommune lanceret en fjernvarme-model for kineserne, så virksomeheden Løgstør Rør nu laver forretninger i Harbin.

“Nu skal vi lave forretninger, hvor det kommer de aarhusianske og østjyske virksomheder til gode, og det også bliver en forretning i balance for Aarhus kommune” siger Bünyamin Simsek.

“Det tager lang tid at lave de politiske forbindelser, men dem har vi nu, og derfor tror jeg, det kan gå hurtigt med at få en forretning ud af det”, mener han.

Harbin i det nordøstlige Kina og Heilongjiang-provinsen er blandt Kinas koldeste beboede områder med temperaturer ned til minus 35 grader celsius. Indbyggertallet er sat til 4.800.000 (med forstæder: 9.900.000) og den er hermed Kinas syvendestørste by.

Byen er kendt af kinesere som en af landets flotteste med arkitektonisk inspiration fra især Europa og Rusland. Harbin går således også under navnet “Østens Paris”.