Naturen sender os et budskab, siger Inger Andersen, leder af FN’s Miljøprogram i en artikel i The Guardian.
Hun taler om den Covid-19-pandemi, der har lukket det meste af verden ned i øjeblikket. Den er en advarsel om, hvad der kan ske, hvis vi fortsætter med at nedbryde naturen.
75 procent af alle nye smitsome sygdomme kommer fra vild natur, forklarer hun i det britiske medie.
Og hun er bestemt ikke den eneste, der advarer om, at der er risiko for, at naturdestruktion kan betyde udbrud af nye epidemier.
”Afskovning er steget stabilt over de sidste to årtier og hænger sammen med 31 procent af udbrud såsom ebola, zika- og nipahvirus,” lyder det fra John Scott i en podcast fra World Economic Forum.
”Afskovning driver vilde dyr ud af deres naturlige levesteder og tættere på mennesker, hvilket skaber en større mulighed for zoonose sygdomme, altså sygdomme der spredes fra dyr til mennesker,” fortsætter analytikeren, som er direktør for bæredygtighed i Zürich Insurance Group.
Samtidig giver vores hugst i naturen os ringere muligheder for at håndtere en sundhedskrise, fortæller han i podcasten. Omkring 50 procent af moderne lægemidler er udviklet fra naturlige arter, som nu trues af tabet af biodiversitet, forklarer han.
En dødelig chimpanse
Coronavira er en familie af vira, der overføres fra dyr til mennesker. Men den virustype, som verden kæmper med i øjeblikket, er imidlertid ikke den eneste, der kan overføres fra dyr til mennesker.
Her fik han i Mayibout, en lille, afsides landsby, fortalt historien om nogle børn, der drog ud i skoven sammen med nogle hunde. Hundene dræbte en chimpanse, som børnene tog med tilbage til landsbyen, hvor den blev spist.
Alle, der havde spist af aben, fik inden for et par timer høj feber. Flere døde, mens andre blev bragt med kano ind til hospitalet, beretter John Vidal i en artikel i Scientific American. Ved at spise aben, havde landsbybeboerne pådraget sig ebola. Det var i 1996.
Siden er ebola blevet mere kendt og har med sine høje dødsrater skabt frygt, men virussens opståen har en naturlig forklaring, forklarer Thomas Gillespie fra Emory University’s afdeling for miljøvidenskab i Vidals artikel.
”Store forandringer i landskab fører til tab af levesteder for dyr, hvilket betyder, at arter dels bliver presset sammen og dels kommer i tættere kontakt med mennesker,” siger han.
På den baggrund kommer det nuværende udbrud ikke bag på ham:
”Jeg er overhovedet ikke overrasket over coronavirusudbruddet. Hovedparten af patogener er endnu ikke opdaget. Det her er kun toppen af isbjerget.”
“Ubehageligt tæt”
Forskere mener, at den nuværende epidemi med sygdommen ved navn Covid-19 oprindeligt stammer fra en flagermus, men muligvis er overført gennem en pangolin – også kaldet et skældyr – på et marked i den kinesiske by Wuhan.
Pangolinen kaldes “verdens mest handlede dyr”. Den lille skællede skabning er kritisk truet, men også stærkt beskyttet – al internattional handel med pangoliner er forbudt. Alligevel er den stadig populær som ingrediens i traditionel medicin mange steder i Asien.
Nu har Kina foreløbigt forbudt handel med vilde dyr. Men hvis vi fortsætter med at ødelægge natur, kan der være fare for flere nye, og for os endnu ukendte, sygdomme i vildnisset.
“Vores fortsatte nedbrydning af de vilde naturområder har bragt os ubehageligt tæt på dyr og planter, som huser sygdomme, der kan blive overført til mennesker,” advarer Inger Andersen.
Vores egen skyld
For flere år siden undersøgte kinesiske forskere flagermus i huler i Wutan.
Her konkluderede de i en videnskabelig artikel fra 2005, at SARS-epidemien stammede fra vira i flagermus, og at der var coronavirus i flere af flagermusarterne. Det skriver David Quammen i en kommentar i The New York Times.
Quammen er forfatter til bogen ‘Spillover: Animal Infections and the Next Human Pandemic’, der udkom i 2012, og han mener, at vi med vores adfærd øger risikoen for epidemier.
”Vi invaderer tropiske skove og andre vilde landskaber, der huser så mange dyre- og plantearter – og, i disse skabninger, så mange ukendte sygdomme. Vi fælder træerne, vi dræber dyrene eller burer dem inde og sender dem til markedet. Vi forstyrrer økosystemer, og vi ryster vira ud af deres oprindelige vært. Når det sker, har de brug for en ny vært. Ofte, bliver det os selv,” skriver han, og fortsætter:
”Vi må huske, når støvet har lagt sig, at nCoV-2019 ikke bare var en ny hændelse eller en ulykke, der ramte os. Den var – og er – en del af et mønster af valg, som vi mennesker har truffet”.