Afghanistan frygter voldelig anden valgrunde

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Første runde af det afghanske præsidentvalg forløb over forventning, men iagttagere advarer om, at der er nye store udfordringer i vente, når anden valgrunde skal holdes om få uger. Taliban ventes at angribe, og efter valget kan en ny etnisk strid blusse op.

Den høje sikkerhed og tilsvarende høje valgdeltagelse, som var kendetegnende for første runde af Afghanistans præsidentvalg, kommer ikke nødvendigvis til at gentage sig, når afghanerne skal stemme i anden valgrunde, advarer flere iagttagere.

Den finder sted den 7. juni, netop som ”kampsæsonen” indledes i Afghanistan. Taliban-bevægelsen har advaret om, at den vil angribe valgsteder og sabotere præsidentvalget, skriver den afghanske journalist Akmal Dawi i The Diplomat.

Sommermånederne juni, juli og august har i løbet af hele Afghanistan-krigen været de blodigste måneder, hvor Taliban har skruet op for angreb, drab, vejsidebomber og lignende.

Derfor kan anden valgrunde blive en større udfordring for de afghanske sikkerhedsstyrker, end første runde var.

Til juni vil de desuden have færre udenlandske soldater til at bakke dem op, idet USA og dets allierede nedtoner tilstedeværelsen i Afghanistan frem til nytår, hvor de efter planen skal være helt ude af landet, skriver Akmal Dawi.

Frygt for Taliban

Mens de udenlandske soldater nu er ved at forlade Afghanistan, er der fortsat dele af Afghanistan, hvor Taliban har kontrollen.

Den 62-årige taxichauffør Zayed Abdul Azeem fortæller til den australske tv-station ABC, at bevægelsen kontrollerer hans hjemegn, Maidan Wardak.

”Taliban har checkpoints i Wardak. De generer ikke de lokale og gør dem ikke noget. Men hvis du arbejder for de udenlandske styrker eller internationale organisationer eller regeringen, eller hvis du er mistænkelig, så vil de afhøre dig,” fortæller den ældre afghaner til ABC.

Han stemte i den første valgrunde den 5. april, men brugte efterfølgende tre dage på at skrubbe sin finger, inden han kunne vende hjem til Maidan Wardak.

Han turde ikke komme hjem med en finger, der var farvet af valgblæk af frygt for, at Taliban ville pågribe ham.

Etnisk strid kan blusse op

Ved første valgrunde stemte syv millioner ud af de i alt 12 millioner stemmeberettigede afghanere. Valget forløb relativt fredeligt, og der var efterfølgende stor ros til det afghanske politi og militær for at have sørget for sikkerheden.

Resultatet af første valgrunde er endnu ikke offentliggjort, men ifølge de foreløbige optællinger tyder alt på, at den tidligere udenrigsminister Abdullah Abdullah har fået flest stemmer og skal kæmpe om præsidentposten med den tidligere Verdensbank-økonom Ashraf Ghani Ahmadzai.

De to har ifølge de foreløbige resultater fået henholdsvis 45 og knap 32 procent af stemmerne.

Den kandidat, der har fået tredjeflest stemmer, er langt efter Abdullah og Ghani. Det er Zalmai Rasul, der ligeledes er tidligere udenrigsminister, og som på nuværende tidspunkt står til at få omkring 11,5 procent af stemmerne.

Men der er også et problematisk etnisk aspekt ved valget, idet Abdullah og Ghani er henholdsvis tadsjik og pashtuner. Det kan få etnisk splittelse til at blusse op, advarer den politiske analytiker Abdul Ghafur Lewal.

”Hvis vinderen af anden runde, som så bliver præsident, ikke udpeger specialister og eksperter i samme antal fra den tabende parts etniske gruppe med henblik på at sikre national deltagelse, vil kløften mellem folket og regeringen vokse mere, end den gjorde under Hamid Karzais 13-årige styre, og det vil skabe mange sociale problemer,” siger Lewal til til Institute for War and Peace Reporting (IWPR).

Resultatet af første valgrunde ventes offentliggjort den 14. maj, og derefter skal anden valgrunde efter planen finde sted den 7. juni.