Fattige lande laver de mest ambitiøse planer, når det gælder om at imødekomme de tyve naturmål, som verdens nationer blev enige om i 2010.
Målene, kaldet Aichi-mål, skal være opfyldt i 2020. De er vedtaget under FN’s Konvention om biodiversitet, som netop nu afholder topmøde i den mexicanske ferieby, Cancún.
Mplene vil næppe blive opfyldt med den nuværende indsats, vurderer en ny rapport fra flere organisationer, herunder Birdlife International, WWF og Conservation International.
Opgørelsen viser, at de afrikanske lande er mest ambitiøse i planerne for at opfylde målene, mens EU er placeret helt i bund.
”Målsætningerne i de 28 EU-landes biodiversitetsstrategier matcher langt fra de internationale naturmål, og er faktisk de mest uambitiøse blandt verdens lande. Det er pinligt, at de rigeste lande i verden ikke udviser et højere ambitionsniveau, når det handler om at stoppe tabet af natur” siger Ann Berit Frostholm fra Danmarks Naturfredningsforening.
Hun har deltaget i forhandlingerne om biodiversitet i en årrække, og er igen på plads som eneste repræsentant for det danske civilsamfund ved forhandlingerne i Cancún.
Et af de vigtigste punkter ved topmødet i Cancún er at vurdere de tyve Aichi-mål og diskutere, hvordan man kan komme på rette spor i forhold til at nå dem til fristen om tre år.
AIchi-planen indeholder mange forskellige emner, herunder at bremse tabet af natur og dyrearter, at beskytte flere naturområder samt at støtte fattige landes indsats for naturen.
Alle målene skal bidrage til at sikre naturmangfoldigheden på kloden. Den er nemlig i en så massiv tilbagegang, at det er ikke er set lignende i millioner af år.
Den Afrikanske Gruppe i top
Undersøgelsen har kigget på syv forskellige politiske gruppers indsats for at nå de ambitiøse naturmål. Landene inddeler sig i forhandlingerne primært efter regionale og økonomiske skillelinjer.
Der er eksempelvis G77 – den store gruppe af udviklingslande, som dog også tæller store vækstøkonomier og rige olielande. De mindst udviklede lande er en anden sammenslutningen, som tæller klodens allermest trængte økonomier.
I denne gruppe findes flere lande, som også forhandler i den Afrikanske Gruppe, og det er faktisk denne gruppering, som har lavet de nationale handlingsplaner, som bedst svarer til Aichi-målenes ambitioner og bredde.
De små østater kommer på andenpladsen, når styrken i planerne bliver sammenlignet med den internationale strategi.
NGOerne har også inddelt lande i forhold til indkomstniveau. Her viser resultatet, at lavindkomstlandene har de mest ambitiøse strategier for at opfylde målsætninger, mens gruppen af de rigeste lande ligger i bund.
”Gruppen af mindst udviklede lande har de mest ambitiøse målsætninger for de nationale naturindsatser. Det viser vilje. Og så viser det, at det er helt nødvendigt at øge pengestrømmene til landene som lovet på COP 11 i 2012 – hele 85 % af landene lever ikke op til den aftale endnu” siger Ann Berit Frostholm.
Hun henviser til løfte nummer 20 i Aichi-planen, der handler om at øge støtten til de mindst bemidlede lande i verden.
Til gengæld viser rapporten, at det er de rige lande, der har mest fremgang, når det gælder om at forvandle strategierne til handling.
Tab af levesteder fortsætter
Der er fremgang med vises mål, og der er nogle, som vil blive opfyldt med den nuværende indsats. Det gælder særligt mål nummer 11 om, at 17% af landarealet skal beskyttes.
Andre mål halter gevaldigt, og der er tale om nogle af de væsentlige initiativer. Det gælder eksempelvis udryddelsen af dyrearter samt genskabelse og beskyttelse af økosystemer.
Ann Berit Frostholm er særligt bekymret for den ringe indsats i arbejdet med mål nummer 5 om at halvere tabet af habitater og om muligt helt bremse det.
”Tæt på halvdelen af landene har rapporteret, at de ikke har gjort fremskridt i at stoppe tabet af levesteder. Det er meget kritisk, og det betyder, at vi må forvente at se endnu flere arter gå til grunde på grund af manglende prioritering og utilstrækkelige indsatser. Det er på tide, at beslutningstagerne får øjnene op for, hvor vigtig naturen er for os mennesker”, forklarer hun.
Forhandlingerne i Cancún går i morgen ind i anden uge. Diskussionerne fortsætter indtil næste lørdag.
Thomas Jazrawi rapporterer for Globalnyt fra det store FN-topmøde om biodiversitet i Cancún, Mexico, fra 4. til 17. december. Rejsen er støttet af Danidas Rejsebevilling og Europa-Nævnet.