Det er slut med navnet “Afrika Kontakt”, som i årtier har været synonymt med især kampen mod apartheid i Sydafrika, men også samarbejde med græsrodsbevægelser i Sydafrika, Vestsahara, Mozambique, Swaziland og en lang række andre afrikanske lande.
Men navnet er ikke længere dækkende for organisationens arbejde. Derfor ændrer Afrika Kontakt nu navn til Global Aktion – noget, der kommer som konsekvens af organisationens strategi fra 2016, og som blev enstemmigt vedtaget ved en generalforsamling i weekenden.
Global Aktion har to mål for sit arbejde, oplyser organisationen til Globalnyt:
- Kampen. Inden 2020 har Global Aktion givet et betydeligt bidrag til kampen for systemforandring og ægte demokratier verden over. Organisationen vil være en kritisk stemme for forandring af de politiske strukturer og neoliberale ideologier, der skaber ulighed og massive klima- og miljøødelæggelser.
- Bevægelsen. Inden 2020 er bevægelsen, Global Aktion, styrket ved at udvikle sig til at være en stærk, mangfoldig og progressiv platform for politisk aktivisme, imod global ulighed og for global retfærdighed.
Signalerer aktivisme og handling
Behovet for navneskiftet er et udtryk for en større politisk analyse om, at det afrikanske kontinent ikke kan ses isoleret fra de udfordringer, som kapitalismen skaber for fattige over hele verden.
Den globale elite – små 80 mennesker, der tilsammen ejer mere end 90% af al rigdom i verden – har tilranet sig politisk og økonomisk magt og har dermed undergravet demokratiske principper.
Da Afrika Kontakt i marts 2019 organiserede konferencen “Modstand & Alternativer”, kom både de kritiske røster men også alternativerne til orde. Det var organisationens første større forsøg på at åbne sig over for andre politiske aktivistmiljøer i Danmark.
Med konferencen forsøgte Afrika Kontakt – nu Global Aktion – at skabe et fælles rum for debat og handling og forbinde dem med sociale bevægelser i det Globale Syd.
”Navnet Global Aktion signalerer aktivisme og handling. På den måde indrammer navnet, både det vi er, og det vi gør,” siger sekretariatsleder Morten Nielsen.