Afrika Kontakt får initiativpris

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

U-landsforeningen Afrika Kontakt, der betegnes som en “aktiv, støjende og synlig kraft”, får u-landsmiljøets årlige initiativpris, som de små og mindre NGOers samarbejdsplatform, Projektrådgivningen i Århus, har uddelt siden 2009.

Bestyrelsesmedlem Helle Schierbeck overrakte prisen til Morten Nielsen fra Afrika Kontakt på Projektrådgivningens generalforsamling 2012 i Odense lørdag.

Hun begrundede bl.a. valget med, at Afrika Kontakt altid har arbejdet på grundlag af frivilligt engagement og har modet til at tage klar og utvetydig politisk stilling. Det er en inspiration for alle os andre! hed det.

Begrundelsen kommer her i sin helhed:

“Vi har valgt en organisation som har været en aktiv, støjende og synlig kraft i det danske udviklingsmiljø i mange år.

En organisation som altid – sjældent man kan bruge ordet altid – har været båret af frivillighed og folkelig mobilisering herhjemme og i Afrika.

En organisation, som aldrig har været bange for at tage et utvetydigt klart politisk standpunkt

Og som uden tøven har bragt kampen for global retfærdighed hjem til den danske kontekst, til Folketinget, til medierne og til offentligheden – ofte ved at bruge utraditionelle og nytænkende metoder i events og kampagner.

I kæmper for solidaritet – og man kan sige at det er en ulige kamp. Det har ikke forhindret jer i at forsætte. Det har heller ikke fået jer at sætte jeres værdier over styr.

Og man får indtryk af at I ikke lader jer korruptere og forføre af tidens trends og luner. Det er ret godt gået.

Og der er nogen af os der altid gerne vil være i nærheden af jer – for så kunne det jo være at man blev lige som jer…

Med andre ord – I er en stor inspiration for mange af os”, sluttede hun.

Projektrådgivningen bestyrelse traf valget mellem 15 indstillede efter en grundig screening af kandidaterne.

De indstillede til prisen i 2012 var:

* Humanity in Action
* Sex og Samfund for kampagnen ‘Sign og Life’
* Afrika Kontakt
* VIAid / Foreningen RETRO
* Games Gambia Media Support
* RAW Rights to All Women
* Seniorer Uden Grænser
* U-landsforeningen Dialogos
* Ungdommens Røde Kors
* Fiskerinetværket
* COOP – for Savannah-initiativet
* Danwatch
* Udviklingsminister Christian Friis Bach (R)
* Arne Kristensen/Leve Børnene
* Zimbabwe-gruppen i Afrika Kontakt

Om prisen

Prisen er en anerkendelse til en person eller organisation, som har gjort en særlig indsats for at engagere, inspirere og mobilisere danskerne til at engagere sig i det globale udviklingsarbejde.

Gerne på en nytænkende og kritisk måde, som vækker debat og diskussion. For netop debat, uenighed og mangfoldighed er de centrale værdier, som et levende civilsamfund kan tilføre et samfund.

Prisen består af en statuette, som blev udført af kunstneren Jens Galschiøt til Projektrådgivningens kampagne ’Der skal folk til’ i 2008. Statuetterne, der gik fra hånd til hånd i en stafet, er “i sig selv et udtryk for netop det brede, folkelige engagement, som vi gerne vil styrke”, hedder det.

Med prisen følger en check på 10.000 kr., der er tænkt som støtte til det folkelige arbejde.

Hvis prisen går til en organisation eller forening, kan beløbet bruges efter bestyrelsens valg. Hvis prisen går til en enkeltperson, er pengene ikke beregnet til prismodtageren personligt – han eller hun kan give checken videre til en organisation eller et initiativ efter eget valg.

Men vedkommende får statuetten til arv og eje.

Tidligere modtagere

Den første modtager var journalist Jesper Søe, der fik prisen i 2009 som anerkendelse af hans mangeårige virke som journalist, redaktør og ikke mindst som initiativtager til hjemmesiden www.u-landsnyt.dk

Initiativprisen gik i 2010 til det kommunale initiativ, “Randers Millenium”, for venskabsbysamarbejdet mellem den kronjyske by og byen Mbale i Uganda. Initiativet startede i 2008, hvor Randers Byråd besluttede at øve en indsats for at gøre FN’s 2015-mål til virkelighed.

I 2011 gik prisen til Støtteforeningen Hammershus Fairtrade Concert, som kobler seriøse budskaber med muntre rammer – samtidig med at foreningen har stimuleret og styrket bæredygtig udviklings- og oplysningsarbejde på de årligt tilbagevendende fair trade festivaler på Bornholm.