Store magtfulde spillere kontrollerer i stigende grad havets ressourcer, mens småfiskere fratages deres rettigheder. Det mener organisationen Afrika Kontakt, der nu igangsætter en kampagne om det store tyveri af havressourcer, kaldet “ocean grabbing”.
Det fremgår af en pressemeddelelse sendt af NGO’en tirsdag.
Solidaritetsorganisationen Afrika Kontakt lancerer i denne uge kampagnen ”Stop Ocean Grabbing – Vores hav er ikke til salg”, skriver organisationen i pressemeddelelsen.
Den har til formål at sætte fokus på en verdensomspændende, stigende og problematisk tendens til, at en række af politisk og økonomisk magtfulde aktører øger kontrollen over havets ressourcer, mens småfiskere verden over fratages rettighederne over de fiskeriområder, der udgør deres livsgrundlag.
En ny rapport fra blandt andre Afrika Kontakt viser, at dette har alvorlige konsekvenser for millioner af fiskere, men ligeledes lokale havmiljøer og økonomier.
Ocean Grabbing sker som følge af politiske beslutninger truffet bag lukkede døre, uden forudgående debat, eller inddragelse af småfiskerne og deres interesser.
Derfor har vi i Afrika Kontakt valgt at lancere denne kampagne, for at sætte dette store, men desværre oversete problem, på dagsordenen.
Målet er at stille skarpt på, og oplyse om, konsekvenserne af Ocean Grabbing. Som en del af kampagnen er der startet en underskriftsprotest, der retter sig imod Nordisk Råd.
Nordisk Råd er valgt, fordi at de uden debat i medlemslandene har besluttet at støtte et projekt under Verdensbanken, der vil forstærke Ocean Grabbing og koste mange fattige verden over deres levebrød.
Ny rapport
Kampagnens budskab baserer sig på konklusionerne i den nyligt udgivne rapport ”The Global Ocean Grab – a primer”, udgivet i et samarbejde mellem Afrika Kontakt (Danmark), Masifundise (Sydafrika), Transnational Institute (Holland) og World Forum of Fisher Peoples (International).
Læs rapporten her: http://worldfishers.org/wp-content/uploads/2014/08/The_Global_Ocean_Grab-EN.pdf.
Afrika Kontakts politiske formand, Mads Barbesgaard, der er del af skrivegruppen bag rapporten, udtaler:
”Selv om denne berøvelse af naturressourcer er noget, der har katastrofale konsekvenser for mange millioner fattige mennesker, er det en helt overset problemstilling. Det vil vi med rapporten og kampagnen, gerne bidrage til at lave om på”.
Vi mener, at danske medier har et ansvar for at gøre opmærksom på og oplyse
om denne foruroligende udvikling, som ligeledes foregår i Danmark og fremmes
af danske politikker.
Se kampagnens video og baggrundsmaterialet her: http://stopoceangrabbing.dk