”Folk tror, at det er en brevkasse, eller at vi organiserer pennevenner”, siger Caroline Bjerglund Andersen, projektmedarbejder i Afrika Kontakt, til Globalnyt. ”De billeder og associationer folk får i hovedet, når de hører navnet Afrika Kontakt, stemmer ikke overens med det, vi laver i dag,”
Den almennyttige organisation Afrika Kontakt har derfor længe taget tilløb til navneændringen, og forsøgte allerede at få et nyt navn vedtaget i 2017, hvor det dog blev snævert nedstemt på den ordinære generalforsamling.
Nu prøver sekretariatet én gang til. Medlemmerne skal på foreningens generalforsamling 13. april tage stilling til, om foreningen skal ændre navn til ’Global Aktion’.
Foreningen begyndte som en anti-apartheid bevægelse under navnet ’Sydafrika Kontakt’, men har siden bredt sit fokus ud og arbejder i stigende grad med globale problemstillinger.
Foreningens nye navn skal således i højere grad signalere, at Afrika Kontakt har udviklet sig til en bevægelse mod global ulighed: ”Verden er blevet globaliseret, og derfor er vores kamp i højere grad blevet globaliseret,” udtaler Caroline Bjerglund Andersen. Hun understreger dog, at en stor del af foreningens arbejde fortsat vil foregå i afrikanske lande: ”Vi glemmer ikke vores rødder. Der vil stadig være en overvægt af arbejde i de afrikanske lande. Vi skal bare have en mulighed for ikke kun at blive koblet til Afrika.”
Global Aktion
”Der skal være noget handling i vores navn. Afrika Kontakt er en aktør, der tør råbe op, og vi vil gerne have et navn der afspejler det, ” siger Caroline Bjerglund Andersen
Hun forventer ikke, at navneskiftet vil medføre manglende indflydelse eller genkendelighed af foreningen, men medgiver dog, at der sandsynligvis vil være en tilvænningsperiode, hvor politikere og samarbejdspartnere skal vænne sig til det nye navn: ”Der er altid en overgangsperiode, der bliver hård. Det kræver hårdt arbejde, og vi skal være konsekvente med at bruge det nye navn.”
Afrika Kontakt har tidligere heddet Sydafrika Kontakt og Landskomiteen Sydafrika Action og er således vant til at håndtere de udfordringer, et navneskift kan medføre. Ifølge Caroline Bjerglund Andersen foregik overgangen til det nuværende navn forholdsvist smertefrit, og hun forventer, at det samme vil gøre sig gældende denne gang: ”Vi vil stadig være til stede de samme steder og engagere os i debatten på samme måde, som vi altid har gjort.”
Afslutningsvis udtrykker hun optimisme i forhold til at få det nye navn stemt igennem på generalforsamlingen: ”Jeg har en forventning om, at det godt kan stemmes igennem, fordi jeg synes argumenterne er på plads”.
Er du medlem af Afrika Kontakt, så kan du deltage i generalforsamlingen d. 13. april kl. 14 på adressen Wesselsgade 2, Nørrebro i København. Tilmelding foregår via Afrika Kontakts Facebook side.
Et eventuelt navneskifte kan vedtages ved simpelt flertal af de fremmødte.