Afrika kræver retfærdig klimaaftale

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Der er meget på spil i klimaforhandlingerne i Bonn fra den 1-12. juni – ikke mindst for de afrikanske lande, som er hårdt ramt af klimaforandringerne.

Det skirver Folkekirkens Nødhjælps klimajournalist, Malene Haakansson, i et debatindlæg, der blev bragt i Politiken d. 9. juni 2009.

Klimaforhandlingerne i Bonn er begyndt. Der er nu en forhandlingstekst på bordet, som skal danne grundlag for, hvor meget de rige lande fremover skal reducere deres udslip af drivhusgasser, når den første periode af Kyoto Protokollen udløber i 2012.

Landene skal blive enige om, hvor stor reduktionen skal være, og hvordan den skal fordeles imellem de såkaldte Annex 1 lande. Efter forhandlingerne i Bonn skulle der gerne være enighed om rammerne for en kommende aftale i København i december.

Der er meget på spil i Bonn, men det gælder ikke kun for de rige lande. Der er faktisk endnu mere på spil for de fattige lande, hvor klimaforandringerne allerede har katastrofale konsekvenser.

Meget på spil for Afrika

I Afrika er det ved at gå op for både politikere og civilsamfundsorganisationer, hvad der egentligt er på spil.

I maj mødtes Afrikas miljøministre for at blive enige om et fælles afrikansk udspil, så Afrika kan stå stærkere i forhandlingerne ved at tale med én stemme. Udspillet vil blive vedtaget på et regeringsmøde i Den Afrikanske Union.

Også civilsamfundsorganisationer finder sammen på tværs af landegrænser for at skabe stærke netværk, der kan give dem, der er hårdest ramt af klimaforandringerne – de fattigste – en stemme.

Klimaforhandlinger handler om retfærdighed

Et af de store afrikanske netværk – Pan African Justice Alliance (PACJA) – som repræsenterer 63 civilsamfundsorganisationer fra hele Afrika – er ikke i tvivl om, at klimaforandringerne handler om global retfærdighed.

Afrika er med sine 53 lande ansvarlig for mindre end fire procent af de globale udledninger af drivhusgasser, men huser over 15 procent af verdens befolkning.

De rige industrialiserede lande har derimod allerede udledt knap ¾ af alle historiske noterede udledninger, men repræsenterer mindre end 1/5 af verdens befolkning, skriver PACJA i sin erklæring til de afrikanske ministres miljømøde.

Man kan læse hele debatindlægget på http://www.noedhjaelp.dk/sider_paa_hjemmesiden/i_danmark/nyheder/afrika_vil_have_en_retfaerdig_klimaaftale

Kilde: Folkekirkens Nødhjælp