Den 65. Cannes film festival ruller ud fra den 16.–27. maj, ifølge festivalens officielle hjemmeside, og i år er der flere afrikanske navne med i konkurrencen.
Egypten, Marokko og Senegal er alle nomineret til Cannes Film Festival i år, men kun én har mulighed for at tage hjem med den eftertragtede Gyldne palme.
Af de tre afrikanske lande repræsenteret i festivalen er Egypten det eneste i hovedkonkurrencen La Compétition Suprême. Marokko og Senegal er nomineret under kategorien Un Certain Regard.
Blandt de 22 filminstruktører der er udvalgt til at konkurrere om festivalens største pris – den gyldne palme – er egyptiske Yousry Nasrallah den eneste fra Afrika. Han er nomineret for sin film ”Après la bataille” (Efter slaget), som fokuserer på de nedslående dage efter Egyptens revolution i 2011, gennem et portræt af en af de mænd, der angreb oprørerne af Al-Tahrir plads på kamelryg.
Marokkanske Nabil Ayouch er Marokkos mest kendte filminstruktør og repræsenterer én af de i alt 19 film nomineret under Un Certain Regard. Ayouch’s film ”Les Chevaux de Dieu” (Guds heste), kigger tilbage til terrorangrebene i Casablanca i maj 2003.
Den anden afrikanske konkurrent for prisen Un Certain Regard er senegalesiske Moussa Touré, som laver dokumentarfilm. Han er nomineret for sin tredje film i tyve år, ”La Pirogue” (Kanoen), som fortæller historien om tredive emigranters odyssé fra Dakar til De Kanariske Øer.
Den mest prestigefyldte prisuddeling under Cannes festivalen er la Palme d’or (“den Gyldne palme”) for den bedste film. Derefter bliver der uddelt le Grand Prix og le Prix du Jury som giver henholdsvis anden og tredje plads. Disse priser er tildelt ”Arthouse cinema” (kunstneriske film) med en bred publikumsappel.
Un Certain Regard prisen fokuserer på unge talenter, innovative værker, der har et originalt mål og æstetik.
I år er første gang siden 2010, hvor den tchadiske Mahamat-Saleh Haroun vandt le Prix du Jury (3. pris), at Afrika har haft så megen omtale i forbindelse med den prestigefulde festival.