Afrikansk gæst fra enevældigt monarki: Forkælede danskere

Forfatter billede

“I danskere har et unikt demokrati, men sætter ikke så stor pris på det længere – lidt som et forkælet barn. For os, der ikke har reelt demokrati, er det noget andet; vi har det helt dårligt med, at man ikke deltager, når man rent faktisk har det demokrati, som vi så godt kunne ønske os”.

Sådan sagde en gæst fra det sydlige Afrika – og fra kontinentets sidste enevældige kongedømme – mandag til gratisavisen Metroxpress i anledning af tirsdagens kommunal- og regionsvalg herhjemme.

Archie Sayed, der er generalsekretær i partiet Swazi Democratic Party (SWADEPA) i Swaziland, besøger i disse dage Danmark sammen med flere andre demokratiforkæmpere fra Den 3. Verden for at overvåge og lære om valghandlingen.

Danmark har et velfungerende demokrati. Faktisk så velfungerende, at vi er blevet lidt for vant til det og ikke sætter så stor pris på det, som vi burde, gør Archie Sayed gældende overfor Metroxpress.

“Jeg vil opfordre til, at man deltager i valget, for hvis man ikke gør det, kan man være skyld i, at det går ned af bakke for demokratiet”, tilføjer han.

Heldigvis endte det så med øget valgdeltagelse efter flere års nedadgående tendens.

Archie Sayed overvågede kommunalvalget i Gentofte og i betragtnig af, at hans parti ønsker at reducere Swazi-kongens magt var det lidt ironisk, at valget i den nordkøbenhavnske kommune resulterede i en konsolidering af den lokale konservative “bykonge” Hans Tofts stilling.

På den anden side sejrede Toft grundlæggende ved et frit valg blandt borgerne, noget som ikke ligefrem er på bordet i Swaziland,

Her er politiske partier forbudt og kandidater må kun stille op som enkeltpersoner til parlamentet, som monarken styrer med hård hånd.

SWADEPA tog dog udfordringen op ved parlamentsvalget i september og fik otte enkeltpersoner valgt ind. Til stor fortørnelse for andre oppositionelle i Swaziland, som boykottede valget, ikke mindst bevægelsen PUDEMO

Socialdemokraterne driver et samarbejdsprojekt med SWADEPA, mens Enhedslisten støtter PUDEMO, begge med midler fra Institut for Flerpartisamarbejde (DIPD) i København.

Se også telegrammet og debatten på
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/22-10-13/opbrud-i-demokratibev-gelse-i-afrikas-sidste-monar

Og om DIPDs støtte på
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/08-11-13/kommunalvalget-50-g-ster-fra-u-lande-skal-studere