Afrikas hospitaler er blevet værre

Redaktionen

Mangel på de mest almindelige lægemidler, behandlingsudstyr, uddannet personale og utilstrækkelig infrastruktur i lokalområderne underminerer i disse år kvaliteten af hospitaler overalt i Afrika syd for Sahara.

Det kan bringe planer om at give anti-aids-vaccine til folk med hiv-virus i fare, fremgår det af en dyster rapport fremlagt i den forgangne uge under et møde for regionens WH0-komiteer i Johannesburg i Sydafrika.

Ifølge rapporten fra Verdenssundhedsorganisationen bliver “Afrikas hospitaler værre både målt udfra omfanget og kvaliteten af den sundhedspleje, de kan levere”. Og det selv om sundhedssektoren sluger en “betragtelig del” af de sparsomme offentlige ressourcer.

– Dertil skal lægges, at negative holdninger, uprofessionel opførsel og hurtig udskiftning af lægelige udøvere har påvirket serviceydelserne negatiivt, siger rapporten og lægger til: Det har ført til en sundhedspleje, der er langt under forventelig standard, og som medfører i stor utilfredshed hos kunder/klienterne, stigende dødsrater, flere infektioner under hospitalsophold og andre bivirkninger.

Antallet af hospitalssenge er helt utilstrækkeligt i mange afrikanske lande og meget ulige fordelt mellem land og by og med et spænd fra 0,9 til 2,9 hospitalsseng pr. 1.000 indbyggere. – Mangel på ordentlig planlægning af sundhedsvæsenets opbygning og irrationel indblanding i hospitalernes placering er skyld i denne misere, hedder det ifølge FN-bureauet, Irinnews.

Sundhedsministre og embedsmænd, som deltog i Johannesburg-mødet, blev opfordret til at sætte bevillingerne til sundhedssektoren i vejret, herunder også til hospitalene. Det er dog lidt af et dilemma, da sygehusene i forvejen sluger størsteparten af sundhedsbudgetterne – i nogle lande over 70 procent -, alligevel mener rapporten, at hospitalerne er underfinansierede.

Til trods for ihærdige anstrengelser på at udbygge sundhedsstrukturen er situationen i mange lande stadig den, at hospitaler og klinikker er nedslidte med senge, medicinsk udstyr og køretøjer, der ofte ikke fungerer på grund af manglende vedligehold og reparation. – Nogle hospitaler mangler ordentlig vandforsyning, rimelige sanitære forhold og effektive faciliteter til bortskaffelse af sundhedsskadeligt affald, hvorfor de er farlige for helbredet hos patienter og personale, skriver rapporten.

For at gøre tingene værre offentliggjorde WHO i den forløbne uge en anden raport, som viste, at halvdelen af alle afrikanere ikke har mulighed for at få de mest grundlæggende, almindelige medicintyper, og at “et meget stort tal” ikke har adgang til nye medicintyper mod malaria og hiv/aids.

WH0 vil på den baggrund fremlægge en samlet strategi på Verdens aids-dagen den 1. december 2003.

WHO anbefaler desuden, at kontinentets politikere “overvejer mere fleksible løsninger, såsom at tillade sundhedsarbejdere i den offentlige sektor at have en privat deltids-praksis ved siden af, ligesom gøre i forskning og undervisning, og at aflønne de ansatte efter, hvad de rent faktisk har gjort – præstationsløn – i stedet for fast løn uanset indsatsen”.