Den seneste uge har fire danske politiske partier – Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, SF og Venstre – haft besøg af 16 repræsentanter fra seks kenyanske politiske partier.
Torsdag den 22. august, mødtes de med formand for det udenrigspolitiske nævn, og udenrigs- og udviklingsordfører for Venstre, Michael Aastrup Jensen, og udviklingsordfører for Socialdemokratiet, Gunvor Wibroe, til en drøftelse af fremtidens samarbejde mellem Danmark og Afrika.
De kenyanske politikere var inviteret som en del af et større partnerskab, der sigter mod at støtte demokratiet i Kenya. Målet med besøget var at udveksle erfaringer med danske kommunalpolitikere og styrke partiorganiseringen på lokalt niveau i Kenya.
Besøget finder sted på et tidspunkt, hvor kenyanske politiske partier står over for udfordringer fra en engageret og aktiv ungdomsgeneration, der på fredelig vis protesterer i gaderne for mere indflydelse og forandring. Besøget gav dermed også de danske partier en unik mulighed for at få en førstehåndsopdatering om den politiske situation i Kenya.
Samtidig drejede en del af snakken sig om Danmarks nye Afrika-strategi, der har til formål at styrke samarbejdet mellem Danmark og afrikanske lande, herunder Kenya, med særligt fokus på uddannelse, investeringer og handel.
Gunvor Wibroe satte nogle ord på strategiens retning i relation til Kenya:
“Et af fokusområderne for Afrika-strategien vil være unge og uddannelse. Kenya har været frontløber på det afrikanske kontinent ved at gøre uddannelse gratis for over 20 år siden. Samtidig er sikkerhed samt ligeværdige partnerskaber og handel også afgørende for strategien.”
Og det var især et ønske om at skabe jobmuligheder for den ungebefolkning, som de kenyanske politikere havde for øje. De vil have kickstartet økonomien og skabt gode handelsaftaler på tværs af Afrika, men også med Europa.
Efterspørgsel på handelsrelationer
De kenyanske repræsentanter betonede netop behovet for at styrke handelsrelationer og investere i Afrikas økonomi på en måde, der giver kontinentets lande kontrol over deres egen udvikling.
“Vi har brug for investeringer i fabrikker og jobskabelse, så unge mennesker kan se en fremtid i Afrika,” sagde en kenyansk politiker.
Ønsket om en økonomi drevet af afrikanske beslutninger blev modtaget positivt af de danske politikere, som også erkendte nødvendigheden af at ændre tilgangen.
Michael Aastrup Jensen advarede om den nuværende globale magtkamp, hvor Afrika er blevet et brændpunkt mellem øst og vest:
“Vi kan ikke fortsætte, som vi hidtil har gjort. Ellers vil vi miste Afrika,” sagde han, og betonede samtidig, at Danmark ønsker at støtte Afrika på en måde, der adskiller sig fra tidligere koloniale tilgange.
“Vi har ikke størrelsen til at tage magten i jeres lande. Vi ønsker at gøre noget anderledes. Vi vil støtte de afrikanske lande i deres egen ret og udvikling,” lød det fra Michael Aastrup Jensen.
Samarbejdet skal være gensidigt
Mødet var med til at cementere en fælles forståelse af, at fremtidens samarbejde mellem Danmark og Afrika skal baseres på ligeværdige partnerskaber. Gunvor Wibroe gjorde det klart, da hun udtalte at:
“Det er vigtigt, at den måde, vi arbejder sammen på, er baseret på ligeværdige partnerskaber. Vi ser også op til jer – vi har meget at lade os lære og inspirere af fra mange afrikanske lande.”
Den nye Afrika-strategi vil komme til at spille en central rolle i Danmarks fremtidige forhold til Kenya og andre afrikanske lande. Dog står både Danmark og Afrika over for udfordringer i implementeringen af strategien, herunder politisk stabilitet, økonomisk udvikling og social integration.
Drøftelser som dem, der fandt sted på Christiansborg, er afgørende for at sikre, at samarbejdet mellem Danmark og Afrika kan blomstre og blive til gensidig fordel.
Sabine Bjerre er engagementsrådgiver ved DIPD