Aftale mellem FN og Bangladesh om rohingya-flygtninge

rohingya_iom
Laurits Holdt

Regeringen i Bangladesh har indgået en aftale med FN’s flygtningehøjkommisariat, UNHCR, om, at ingen af de flere end 870.000 flygtninge fra Myanmar, der befinder sig i Bangladesh, vil blive sendt hjem med mindre det sker frivilligt og under ordnede forhold.

Aftalen, et såkaldt memorandum of understanding, blev fredag underskrevet af  Bangladesh’ udenrigsminister Shahidul Haque og FN’s flygtningehøjkommissær Filippo Grandi i Geneve.

Siden august 2017 er der ankommet flere end 670.000 flygtninge fra Rakhine-delstaten i Myanmar til området omkring Cox’s Bazar i det sydlige Bangladesh. Flygtningene er fra den muslimske rohingya-minoritet, der i mange år er blevet marginaliseret i det overvejende buddhistiske Myanmar. I forvejen var der omkring 200.000 rohingya-flygtninge i Bangladesh, som er kommet gennem de seneste årtier.

Flygtningestrømmen i efteråret 2017 skyldtes angreb fra Myanmars militær.

Af aftalen fremgår det blandt andet, at flygtningene ikke skal begynde at vende hjem før forholdene tillader det – og det mener UNHCR ikke, at de gør endnu.

Ønsker statsborgerskab

Et af kravene fra mange af flygtningene er, at de vil have statsborgerskab og de rettighede, der følger med i Myanmar, hvor de og deres familier har boet i generationer. Myndighederne her har hidtil ikke ville anerkende rohingyaerne som borgere i landet og har anset dem som indvandrere fra Bangladesh.

UNHCR forhandler også med regeringen i Myanmar for at få en aftale på plads om flygtningenes tilbagevenden. Desuden arbejdes der på en trepartsaftale mellem de to lande og UNHCR.

Hverken UNHCR eller andre internationale humanitære aktører har fået lov at bevæge sig frit rundt i Rakhine-delstaten for at danne sig et overblik over forholdene. At det bliver muligt er en af de ting, som UNHCR forhandler med landets regering om.

UNHCR ønsker også at myndighederne tillader internt fordrevne i Rakhine at bevære sig frit rundt, hvilket de ikke har ret til nu.