Der er langt fra målsætninger og løfter til virkelighed, når det kommer til udviklingsbistand i EU-landene, som skylder 150 milliarder kroner alene for 2010. Penge til bekæmpelse af fattigdom går til alle mulige andre formål.
Det sker bl.a. ved, at EU-landene udhuler udviklingsbistanden ved at finansiere en lang række andre aktiviteter, der er kamufleret som bistand, skriver vagthunden Concord.
Ifølge de officielle tal fra OECD mangler der 108 milliarder kroner.
Men tæller man de bistandsudgifter med, der ikke går til fattigdomsbekæmpelse i u-landene, som f.eks. asyludgifter i Europa, skylder EU-landene 150 milliarder.
Det viser den årlige Aidwatch-rapport, som udkom torsdag og er skabt i et samarbejde mellem mere end 1600 europæiske udviklingsorganisationer.
Også Danmark får stærk kritik i rapporten.
– Siden 2009 har Danmark tredoblet det beløb, der tages fra udviklingsbistanden og gives til flygtningemodtagelse. Det er absurd, at regeringen bruger 874 millioner på at modtage flygtninge herhjemme i år. Det er et groft svigt af verdens fattigste, når så meget af vores bistand aldrig når frem til dem, siger forkvinde for Concord Danmark, Birte Hald.
SNYDER OGSÅ MED KLIMA
Klimagæld er et andet område, som både Danmark og andre EU-lande betaler via udviklingsbistanden, selvom der udtrykkeligt står i Copenhagen Consensus fra COP15, at de midler skal være “nye og additionelle”.
STORE LANDE – STORE SYNDERE
Derudover er der langt til EU’s egen målsætning om, at de 27 medlemslande skal yde 0,56 procent af deres bruttonationalindkomst (BNI) i bistand.
De tre største syndere er Italien, Tyskland og Spanien, som ifølge Aidwatch-rapporten står for 71 af de 150 skyldte milliarder.
Alene det beløb, de tre store lande mangler at betale, er mere end fire gange større end den samlede danske bistand på 16 milliarder kroner.
FATTIGE SKAL IKKE BETALE FINANSKRISEN
– Finanskrisen lægger et enormt pres på udviklingsbistanden. Men det kan og skal ikke være verdens fattigste, som betaler for nedgangstider i Europa. Det er endnu et eksempel på, at udviklingslandene kommer til at betale for krisen på trods af, de bærer det mindste ansvar for den, siger Birte Hald.
AidWatch-rapporten er et unikt samarbejde mellem mere end 1.600 europæiske udviklingsorganisationer, heraf cirka 40 danske organisationer, som er medlem af Concord Danmark.
Rapporten, som er udkommet hvert år siden 2005, overvåger i hvilken grad EU-landene lever op til deres forpligtelser om at øge udviklingsbistanden.
Yderligere oplysninger hos:
Formand for Concord Danmark Birte Hald på tlf. 22 14 35 12 eller
policy medarbejder Laust Leth Gregersen på tlf. 61 70 49 72