Aktivist: Snæversynethed skaber skel mellem skolebørn i Indien

Forfatter billede

En menneskerettighedsaktivist hævder, at indiske skolebøger bærer for meget præg af hindutva, hindunationalisme

Aktivisten, Shivasundar, har sporet en stigende brug af hindunationalistisk terminologi og begrebsapparat i lærebøger, skriver The Hindu mandag.

Han mener, at stigningen skyldes fordomme, som er begrundet i indholdet af National Curriculum Framework fra år 2000. NCF er en agenda for, hvordan undervisning og indlæring skal foregå i skolerne og hvilket pensum eleverne skal stifte bekendtskab med.

Kritikken lyder, at minoriteternes synsvinkel er forsvundet. Det vil sige, at emner omkring dalitter (kasteløse), stammefolk, køn og mindretal såsom muslimer og kristne er nedprioriteret eller helt væk.

I år 2000 sad det hindunationalistiske parti BJP ved magten, og de har før givet udtryk for, at de ønsker et fælles hindutva eller hindustan. Deres underorganisa-tioner Ram Sena og Shiv Sena har flere gange skabt problemer i Indien med deres voldsprægede overtalelsesmetoder og magtdemonstrationer.

Desuden var det BJP, der stod i spidsen for nedrivningen af Babri Masjid, moskéen, i Ayodhya, som ifølge myterne var placeret på guden Ramas fødested og derfor måtte fjernes. Dette “event” forårsagede efterfølgende tusindvis af mord på både muslimer og hinduer.

Det er stadig en begivenhed som vækker følelser i Indien.

En af de “fejlskrivninger”, som aktivisten Shivasundar refererer til er, at det i en lærebog berettes som fakta, at da arierne kom ned fra nord og befolkede området omkring Pakistan og det nordlige Indien for omkring 5000 år siden, praktiserede de hinduisme.

Dette er ikke korrekt, da man ikke før cirka 500 f.v.t., ifølge religions-historikere, har fat i noget, som kan karakteriseres som hinduisme.

Ligeledes beskrives muslimer som indtrængende fjender og kristne som missionærer, der kun tænker på at få folk til at konvertere.

Der er en bekymring blandt aktivister i Indien for at børnene igennem skoleårene fodres med fordomme og hindunationalisme