Alsidig karriere i udenrigstjenesten

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Cand.polit. og fuldmægtig i udenrigsministeriet, Anne Meldgaard, København, fylder 50 fredag d. 19. november 2010.

Anne Meldgaard kom frisk fra eksamensbordet i 1985 til udenrigsministeriet, hvor hun har gjort en alsidig karriere som generalist med ansvarsfulde poster både hjemme på Asiatisk Plads og i udetjenesten.

Det stod ikke skrevet, at Anne Meldgaard, med sin første udepost på ambassaden i Washington, i en årrække skulle komme til at beskæftige sig med udviklingslandene og Danmarks multilaterale udviklingssamarbejde. Men sådan blev det.

Anne Meldgaard var således den centrale skikkelse, da Danmark som et af de første lande etablerede et samarbejde med Eritrea, og inden da havde hun været turen rundt om bestyrelsesfunktioner i bl.a. FNs Børnefond (UNICEF) og været delegeret til FN’s generalforsamling.

I perioderne 1992-1996 og igen fra 2001-2008 var hun Danmarks repræsentant i EU’s Afrika-arbejde.

De mellemliggende fire år var Anne Meldgaard i Kathmandu i Nepal, og her var hun medarbejder i FNs Højkommissariat for Flygtninge (UNHCR), hvor hendes ansvarsområde omfattede både bhutanesiske flygtninge i det sydlige Nepal og tibetanere, der var flygtet fra den kinesiske overtagelse af deres land.

Da udenrigsministeriet i 2008 mobiliserede erfarne multilaterale diplomater til ministeriets miljøkontor forud for klimakonferencen i København i december 2009, var Anne Meldgaard ganske naturligt blandt de udvalgte.

Hun er i dag teamleder for miljø/klimaområdet, der omfatter generelle spørgsmål i relation til miljø/klimaforandring og udvikling/fattigdom, til Grøn Vækst og til Grønt Diplomati.

Et udfordrende arbejde, som den stilfærdige og altid venlige, men fagligt sikre og stærke diplomat er meget glad for.