En anden verden er mulig. Det mener Alternativet, som mandag præsenterer et omfattende globalt udspil med idéer til dansk udenrigspolitik, grøn omstilling og meget mere.
Det unge parti vil bl.a. give rettigheder til naturen, øge klimastøtten til fattige lande og fordoble den danske udviklingsbistand. Dertil kommer en styrkelse af den danske udenrigstjeneste, som skal fokusere mere på klima og forebyggelse af konflikt.
Overordnet mener alternativisterne, at Danmark skal tone ned for forfølgelse af egne interesser og i stedet arbejde for at skabe en bedre verden.
Rasmus Nordqvist er ordfører for bl.a. udenrigspolitik, forsvar og klima, og er favorit til at blive Alternativets spidskandidat til EU-parlamentsvalget i maj 2019. Det bærer udspillet med titlen ”En anden verden” da også præg af.
Forslagene er opdelt i tre niveauer for handling på hhv. det nationale, det regionale og det globale niveau.
To altoverskyggende udfordringer
Ifølge Alternativet er der to dominerende globale emner, der skal prioriteres.
”På den ene side presser vores økonomiske aktiviteter planetens grænser, som vi allerede har overskredet faretruende på en række områder. Og på den anden side lever hundredvis af millioner af mennesker stadig i dyb fattigdom uden de mest basale fornødenheder som rent drikkevand, mad, medicin, sanitet eller tag over hovedet.”
Der er forslag til mange grønne tiltag i Alternativets vision. Danmark skal være fossilfrit i 2035, vi skal opbygge et globalt klimadiplomati og vi skal mindske produktionen af animalske produkter.
I EU skal der kæmpes for, at fællesskabet bliver fri for de fossile brændstoffer inden 2040, subsidierne til de klimaskadelige gasser skal væk og der skal omstilles til bæredygtige former for forbrug og produktion.
På det store globale plan vil Alternativet kæmpe for etablering af en international klimadomstol og naturens egne rettigheder.
”Derfor ønsker vi, at FN udsteder en ‘Verdenserklæring om Naturrettigheder’ og arbejder for, at alle FN-lande implementerer dem i deres lovgivning.”
Udviklingsbistanden skal fordobles
Dertil skal støtten til fattiges landes klimatiltag øges både af EU og Danmark.
Den almene udviklingsbistand vil det nye parti have fordoblet, så det bliver hævet fra nuværende 0,7 procent af BNI til 1,4 procent. Og den skal ud over grænserne, frem for at finansiere omkostninger til flygtninge herhjemme, mener partiet.
Men som partiet skriver, vil udviklingsbistand ikke være nødvendigt i den ideelle verden. Derfor er der tiltag til strukturelle ændringer på det globale plan. Der er bl.a. forslag om en global minimumsløn, stærkere miljømæssige og sociale standarder for handel og eftergivelse af gæld til udviklingslande.
Flygtninge og migranter ønsker Alternativet en FN-løsning på, men indtil da skal EU nå til enighed om en solidarisk fordeling af flygtningene internt i unionen.
Fra visioner til virkelighed
Alternativet blev stiftet tilbage i 2013 og buldrede ind i Folketinget to år senere med 9 mandater. Det er første gang, at partiet præsenterer en samlet handlingsplan for global politik.
Det kommende år venter både et nyt valg til Folketinget og et valg til EU-parlamentet, hvor Alternativet stiller op for første gang. Det bliver sandsynligvis med Rasmus Nordqvist i spidsen, men han er ikke officielt valgt som spidskandidat i partiet endnu.
Med det nye udspil har han en solid platform for kampagnen, der også rummer visioner for EU og et ” verdensparlament”. Hvorvidt drømmene kan blive til virkelighed er et andet spørgsmål.
”Der er en politiske krise i verden. Vi har tænkt på, hvordan vi kommer videre herfra,” fortæller Rasmus Nordqvist, som mener, at der bør være interesse fra andre partier i dele af visionerne.