Alternativet vil genrejse u-landsbistanden til fuld højde

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Alternativets ambition er, at Danmark ikke kun skal være det bedste land i verden, men også det bedste land for verden, hedder det i partiets forslag til en finanslov for de næste fire år.

Og videre: Vi vil arbejde for, at Danmark som et rigt og velstående land igen bliver en humanitær stormagt og et foregangsland inden for både multi- og bilateral udviklingsbistand og humanitær bistand.

I den forbindelse ønsker vi at hæve udviklingsbistanden til 1 pct. af BNI (bruttonationalindkomsten), ligesom den i højere grad skal være funderet på både miljømæssig, social og økonomisk bæredygtighed. Der afsættes seks milliarder kr. årligt i perioden 2017-2020, dvs. 24 mia. kr. de næste fire år.

Danmark skal tage 2.000 kvoteflygtninge – 0,248 mia. kr. i 2017-2020 (en lille kvart milliard)

Alternativet foreslår, at Danmark opretter en luftbro og tager 2.000 kvoteflygtninge årligt, som skal fragtes direkte fra lejre i nærområderne. Luftbroen skal bringe flygtningene frem i sikkerhed, så de slipper for den farefulde vej over Middelhavet til Europa, som koster mange mennesker livet.

Helt konkret ønsker vi, at de flygtninge, der ønsker at komme hertil, udvælges af FN’s flygtningeagentur UNHCR, og at de herpå gennemgår en dansk asylprocedure efter kvoteflygtninge-princippet.

Øget klimabistand til u-landene – 10 mia. kr. 2017-2020

Klimakrisen er den største trussel mod såvel det danske samfund som hele verdenssamfundet. Alternativet er bekymret over, at den danske regering ikke lægger op til at arbejde aktivt for, at klimafinansiering tilføres nye og ekstra midler, men at disse midler skal tages fra den eksisterende udviklingsbistand.

Hvis klimabistanden ikke er ny og additionel, kommer de fattige lande til selv at betale med de penge, der ellers skulle gå til at bekæmpe eksempelvis fattigdom.

Det er derfor fuldstændigt afgørende, at klimafinansiering opgøres separat fra den almindelige udviklingsbistand, hvorfor Alternativet vil tilføre nye midler til klimabistand, i alt 10 mia. kr. i perioden 2017-2020.
Konkret afsætter vi en milliard kr. i 2017, to mia. kr. i 2018, tre mia. kr. i 2019 og fire milliarder i 2020, hedder det.

Se hele finanslovsforslaget på

http://alternativet.dk/website/wp-content/uploads/2016/11/TAL-til-et-bedre-samfund.pdf