Alvorlig svindelsag for IBIS i Liberia

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

En gruppe medarbejdere ved IBIS’ afdeling i Liberia har begået bedrageri for op mod halvanden mio. kroner. Organisationen vurderer at der er tale om bedrageri for over en halv mio. kroner fra Danida. Dertil kommer midler fra Sverige og Tyskland til arbejdet i det vestafrikanske land.

I august konstaterede IBIS ved en intern kontrol uregelmæssigheder i administrationen af bistandsmidler fra Danida for omkring 400.000 kr. på et lokalt kontor i byen Zwedru en dagsrejse fra hovedstaden Monrovia, hvor IBIS har sit landekontor.

Det skriver NGOen i en pressemeddelelse torsdag.

Medarbejdere suspenderet

Alle uddannelses-aktiviteter i området blev indstillet, og en tilbundsgående undersøgelse påbegyndt.

Undersøgelsen er endnu ikke helt afsluttet, men på det foreliggende grundlag forventer IBIS nu, at der er tale om bedrageri for omkring 550.000 kr. fra Danida. Medarbejderne på kontoret blev suspenderet, da uregelmæssighederne blev konstateret.

Undersøgelsen viser, at ledende medarbejdere i fællesskab gennem halvandet år tilsyneladende har misbrugt bistandsmidler i en størrelsesorden, der kan medføre et samlet tab på mellem en og halvanden million danske kroner.

Også svenske og tyske midler

Det ser ud til blandt andet at være sket ved at forfalske bilag og påføre ekstra udgifter til forskellige aktiviteter. Udover pengene fra Danida er der midler fra Sverige og Tyskland i det samlede beløb, der ser ud til at være svindlet for.

”Vi er meget kede af og oprørte over, at betroede medarbejdere tilsyneladende gennem længere tid har misbrugt penge, der skulle være gået til meget nødvendige uddannelsesaktiviteter i et fattigt land”, siger IBIS-generalsekretær, Vagn Berthelsen.

“Vi gør nu, hvad vi kan for at få pengene igen. Det er tidligere lykkedes os at få retsforfulgt medarbejdere, og at få dækket tab i lignende sager, så det håber jeg også vil være muligt i denne sag,” lægger han til.

Undersøgelsen er som nævnt ikke afsluttet, men IBIS har på grund af sagens alvorlige karakter besluttet at informere de involverede donorer om uregelmæssighederne allerede på nuværende tidspunkt.

Også galt sidste år

IBIS meddelte i juni i år, at man i efteråret 2012 havde konstateret misbrug af Danida-midler for 36.000 kroner i Liberia.

“Siden har vi uden held forsøgt at få dækket tabet. Sagen betragtes nu som afsluttet, og IBIS vil for egne midler dække tabet for Danida”, hed det.

Se IBIS´ beskrivelse af landeprogrammet i Liberia på
http://ibis.dk/ibis-i-liberia

På det seneste årsindeks (2013) fra anti-korruptionsvagthunden Transparency International, der kom ud tirsdag, ligger Liberia nr. 83 ud af 177 lande.

Tallet skal forstås sådan, at det MINDST korrupte land ligger nr. 1 og det MEST korrupte nr. 177. Så Liberia ligger nogenlunde i midten – med Afghanistan som opgørelsens absolutte bundskraber.

Se også telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/03-12-13/korruptionen-trives-og-har-det-godt-specielt-i-u-l

Om Liberia

Liberia i det vestlige Afrika blev grundlagt af frigivne amerikanske slaver, der slog sig ned i området omkring 1822. Landet blev en uafhængig republik i 1847 – over 100 år før de fleste afrikanske lande.

Nationen, der ligger ud til Atlanten, er ca. tre gange så stor som Danmark og grænser i nordvest til Sierra Leone, i nord til Guinea og mod øst til Elfenbenskysten.

Liberia gennemlevede en blodig borgerkrig frem til 2003. Den fængslede tidl. præsident, Charles Taylor, er idømt en lang straf for forbrydelser mod menneskeheden.

Se udvidet udgave af omtale af landet på engelsk på
http://en.wikipedia.org/wiki/Liberia