Fødselaren er gårdmandssøn fra Errindlev øst for Rødby på Lolland og blev uddannet som cand.phil. i økonomisk historie fra Københavns Universitet i 1981, hvorpå han året efter trådte ind i udenrigstjenesten.
Her er han nu talsmand for diplomatiets aktive kommercielle eksponering, bl.a. efter afstikkere som direktør i A.P.Møller Mærsk 2000-2003 og direktør i Landbrug & Fødevarer (Landbrugsrådet) 2008-2010.
U-landene var længe ikke hans gebét, men det blev anderledes i september 2010, da han udnævntes til dansk ambassadør i Indien med sideakkreditering i Sri Lanka, Bhutan og Maldiverne.
Ambassadørposten i New Delhi var samtidig en uriaspost, idet Danmarks forhold til Indien var nedkølet på grund af sagen om våbensmugleren Niels Holck, som Danmark nægter at udlevere til retsforfølgelse i Indien.
Inderne har forsøgt at få Holck udleveret, lige siden han i 1995 var med til at forsyne en indisk oprørsgruppe med våben og ammunition.
Skiftende danske regeringer har været klar til at sende ham til Indien, men i 2011 fastslog byretten og landsretten, at den nu 55-årige dansker ikke kan udleveres, da han risikerer tortur i indisk forvaring.
Siden har de danske myndigheder været lagt på is af Indien, der også har chikaneret danske virksomheder.
Helle Thornings aflyste besøg
Den stærkt industrialiserede indiske delstat Gujarat var således i januar 2015 vært for en større international erhvervs- og investerings konference kaldet Vibrant Gujarat.
Brancheorganisationen Dansk Industri deltog sammen med flere danske virksomheder, der vil have del i det indiske væksteventyr. Indiens premierminister siden maj 2014, Narendra Modi, åbnede konferencen, og delstatens myndigheder inviterede dav. statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).
Thorning aflyste imidlertid det planlagte besøg på grund af de politiske forviklinger og det blev i stedet dav. handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S), der stod i spidsen for den danske handelsdelegation.
Modi og Svane
Indien er en af de vækstøkonomier, der ifølge Udenrigsministeriets nye strategi skal bane vejen for økonomisk fremdrift og nye job herhjemme. På grund af Niels Holck-sagen er Indien imidlertid ikke blandt de vækstøkonomier, hvor ministeriet udsender såkaldte vækstrådgivere.
Der var ellers fra dansk side håb om en bedring i forholdet efter Narendra Modi blev premierminister, bl.a. fordi Danmarks ambassadør i Indien, Freddy Svane, opbyggede nære kontakter til den nu 66-årige politiker, noterede Berlingske.
Samtidig var Danmark i EU-kredsen et af de lande, der banede vejen for ophævelse af den diplomatiske boykot af Modi, som EU og USA iværksatte efter en massakre på henved 2.000 muslimer i Gujarat i 2002, da Modi var politisk leder i delstaten ud mod Pakistan.
Ifølge fødselsdagsomtalen i Berlingske søndag tog Freddy Svane nemlig tidligt kontakt til Modi. De blev venner og samtalepartnere, fotograferet sammen officielt – nærmest i et kram – og isen tøede op. Og dermed blev vejen banet – også for alle andre landes ambassadører.
Mod nye højder
Efter fem år i New Delhi fik Freddy Svane opfyldt drømmen om at komme tilbage til Japan, hvor han før havde været ambassadør.
Og han ser frem til mange spændende begivenheder i det dansk-japanske forhold, som han skriver i sin velkomsthilsen på ambassadens hjemmeside:
Vi har netop passeret årsdagen for mit første år som Danmarks ambassadør i Japan, og mulighederne for dansk-japansk samarbejde har sjældent været større.
Hele 2017 fejrer vi 150-året for etableringen af de diplomatiske forbindelser mellem Danmark og Japan med utallige arrangementer i begge lande indenfor alle felter. Vi forudser, at jubilæet bliver en stor succes, der vil bringe det dansk-japanske forhold og samarbejde til nye højder.
Udover jubilæet har vi de langsigtede briller på og ser frem mod 2020 og OL i Tokyo. Efter et veloverstået OL i Rio arbejder vi allerede nu på at kunne gentage successen med at promovere dansk erhverv, kultur, sport og turisme. Medajlerne må vi dog nok lade sportsudøverne om.
Vores planlægning og langsigtede planer ændrer dog ikke på, at vi er danskernes repræsentant herovre og altid kun et kald væk. Vi ser frem til et tæt og positivt samarbejde politisk, økonomisk, kulturelt og kommercielt.
Vi glæder os, og husk vi er til for jeres skyld.
Freddy Svane
Danmarks ambassadør i Japan
Privat er fødselaren gift med Lise Strøger Frederiksen, der er uddannet jurist. Parret har fire børn. Og så fylder hans tvillingebror, direktør Michael Svane i Kokkedal i Nordsjælland, begribeligvis også 60 mandag.