Amnesty: 4.500 børn varetægtsfængslet i Pakistan

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Amnesty International har indledt en international internetaktion på
www.amnesty.dk/pakistan for at hjælpe tusinder af børn, som sidder tilbageholdt på ubestemt tid i pakistanske fængsler. Samtidig er Amnestys danske afdeling i gang med at oprette en temagruppe af frivillige, som skal arbejde mod menneskeretskrænkelser i Pakistan, fremgår det af en pressemeddelelse torsdag

Baggrunden er en ny Amnesty-rapport, som dokumenterer, at ca. 4.500 børn sidder varetægtsfængslet i Pakistan – af dem er kun 1.500 sigtet for en lovovertrædelse.

Børn helt ned til 8 år risikerer indespærring i flere måneder og endda år, blot fordi deres familier ikke har råd til at betale en kaution, som ofte svarer til mere end en årsløn for en pakistansk arbejder. Og når de varetægtsfængslede endelig kommer for retten, er det mindre end hver femte, som bliver dømt.

Pakistan ratificerede FNs Børnekonvention i 1990 og offentliggjorde i 2000 en national handlingsplan for at leve op til konventionens forpligtelser. Handlingsplanen indeholder bl.a. forbud mod dødsstraf for børn under 18 år, klare retningslinjer for kaution og planer om til at bygge flere børne- og ungdomsinstitutioner.

Men Amnesty kan i rapporten dokumentere en gennemgående uvidenhed blandt de lavere retsinstanser om børns rettigheder, samt mangelfuld gennemførelse af handlingsplanen.

Handlingsplanen forbyder bl.a., at retssager mod børn og voksne holdes samme dag, fordi det medfører, at børn helt ned til 12 år transporteres og låses inde sammen med voksne kriminelle med stor risiko for at blive misbrugt.

Et andet stort problem er omfattende korruption blandt politifolk. Den forhindrer fattige børn og deres familier i at få en retfærdig behandling, fordi de ikke har råd til at bestikke politiet til at droppe anholdelsen.

Selv om det ifølge handlingsplanen og international menneskeretslovgivning er strengt forbudt at dømme børn til døden, idømmes børn stadigvæk dødsstraf i Pakistan. Det sker specielt i de lavere retsinstanser, hvor ikke alle dommere kender til gældende regler, samt i de dele af landet som har lokalt selvstyret eller stammestyre.

Børn, hvis alder ikke kan dokumenteres, sidder fortsat fængslet med voksne. Derudover sidder de mange børn, som fik deres dødsdom omstødt i forbindelse med, at Amnesty Internationals generalsekretær Irene Khan besøgte i Pakistan i 2001, stadig fængslet på dødsgangene.

Ifølge Børnekonventionen har børn krav på ekstra beskyttelse af hensyn til deres sårbare alder. Alligevel er pakistanske børn ofte ofre for overgreb eller forsømmelse fra de selv samme myndigheder, som har ansvar for at beskytte deres rettigheder.

Link til Amnesty Internationals rapport: Pakistan: Denial of basic rights for child prisoners. Få internetadressen hos Stig Nielsen – kan desværre ikke bringes her af tekniske årsager

For yderligere oplysninger:
Pressechef Stig Nielsen, Amnesty International, tlf. 33 45 65 65