Amnesty: Danmark må bakke menneskeretsaftale om Nepal op – om nødvendigt med penge

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Amnesty hilser aftalen mellem Nepals regering og FNs Højkommissær for Menneskerettigheder velkommen, og opfordrer samtidig den danske regering til aktivt og – om nødvendigt – også økonomisk at bakke aftalen op, fremgår det af en presseudtalelse fra Amnesty Danmark tirsdag.

Amnesty International hilser det velkomment, at der nu eksisterer en aftale om etablering af et FN kontor i Kathmandu, som skal tage sig af menneskerettighederne. Der skal endvidere oprettes regionale centre, som får til opgave at pege på de ansvarlige for menneskeretsovergreb samt forebygge yderligere overgreb fra såvel regeringsstyrker som de maoistiske oprørere.

– Aftalen mellem Nepals regering og FNs Højkommissær for Menneskerettigheder må ikke få det internationale samfund til at læne sig tilbage, den bør derimod være et signal til at rejse sig op og agere, siger generalsekretær i Amnesty Danmark, Lars Normann Jørgensen.

– Aftalen er det første effektive skridt til at få bragt den voksende konflikt under kontrol. Den danske regering må hjælpe aktivt med at få beslutningerne ført ud i livet, og – om nødvendigt – tilføre Højkommissariatet flere økonomiske midler. Det må ikke være manglen på ressourcer, der bremser udviklingen, anfører Lars Normann Jørgensen.

Lars Normann Jørgensen er for nyligt vendt hjem fra et besøg i Nepal. Her oplevede han på nærmeste hold følgerne af undtagelsestilstanden i landet: – Politikere, oppositionelle og journalister er fængslet eller sidder i husarrest, parlamentet er opløst og ytrings- og forsamlingsfriheden suspenderet. Nepal har akut behov for støtte til at komme tilbage på det demokratiske spor, siger han.

Amnesty opfordrer den danske regering til at være med til at fastholde presset på Nepal, samt medvirke til at Nepals nationale menneskerettighedskommission ikke går tabt i det videre arbejde.

Amnesty International håber videre, at menneskeretskrænkelserne vil blive fordømt i kraftige vendinger i den kommende resolution fra FNs Menneskerettighedskommission om situationen i Nepal.

Yderligere oplysninger hos pressechef Stig Nielsen, Amnesty International, tlf. 33 45 65 65