Amnesty efter besøg: Nepal på randen af katastrofe

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Amnesty International har besøgt Nepal efter, at kong Gyanendra har erklæret undtagelsestilstand og Amnestys internationale generalsekretær,Irene Khan, havde bl.a. lejlighed til at mødes med kongen, skriver organisatgionen i en pressemelding torsdag

– Den langvarige konflikt mellem maoisterne og de væbnede regeringsstyrker har fjernet menneskerettighederne fra landdistrikterne. Nu er undtagelsestilstanden ved at eliminere menneskerettighederne fra byerne. Landet er på kanten af en katastrofe, sagde Irene Khan, da hun fremlagde resultaterne af Amnesty Internationals besøg i landet fra den 10. til den 16. februar.

Mange politiske ledere, studenter, menneskeretaktivister, journalister og fagforeningsfolk, som blev arresteret i kølvandet på undtagelsestilstanden, har nu siddet fængslet i to uger. Hæren håndhæver streng mediecensur, og der slås hårdt ned på alle afvigende holdninger. Kritikere af undtagelsestilstanden skjuler sig eller er flygtet ud af landet.

– Uanset hvor vi kom, mødte vi frygt og usikkerhed. Civilsamfundet er lammet. De, som hidtil både har kritiseret hæren og maoisterne, har fået mundkurv på. Det vil øge overgrebene på menneskerettighederne med katastrofale konsekvenser for den almindelige befolkning i Nepal, anfører Irene Khan.

Delegationen fra Amnesty International besøgte en række fængsler, mødte ofre for både sikkerhedsstyrkerne og maoisternes overgreb, herunder voldtægtsofre, torturofre og børnesoldater.

Irene Khan havde ligeledes en samtale med kong Gyanendra, hvor hun fremførte Amnestys bekymringer over menneskerettighedsforholdene i Nepal. Kongen
forsikrede om, at han ville opfylde landets forpligtelser til at overholde menneskerettighederne.

Efter mødet sagde Irene Khan: – Kongen vil ikke blive dømt udfra, hvad han lover, men om hans løfter bliver ført ud i praksis.

Amnesty International opfordrer USA, Storbritannien og Indien, der primært forsyner Nepal med militær hjælp, til at indstille denne støtte for at få styret til at ændre sin politik.

Organisationen har ligeledes en lang række bud på, hvad regeringen i Nepal, maoisterne, det internationale samfund og FN bør gøre nu og her for at løse konflikten.

Yderligere oplysninger hos pressechef Stig Nielsen, Amnesty International, tlf. 33 45 65 65