EU’s redningsoperation på Middelhavet redder tusinder af liv. Det er konklusionen fra Amnesty International, der har set nærmere på, hvor mange flygtninge der har mistet livet på den farefulde tur over Middelhavet i årets første seks måneder.
Tallet er faldet dramatisk i de seneste par måneder, og det understreger det desperate behov for redningsmissioner som den, EU-landene iværksatte i slutningen af april.
I årets første fire måneder døde i gennemsnit hver 16. person, der forsøgte at krydse Middelhavet.
Men det tal er faldet markant til kun én ud af 427 i maj og juni, hvor eftersøgnings- og redningsoperationerne er begyndt.
Flere flygtninge tager ud på den farlige rejse
Det store fald er oven i købet sket på trods af, at flere flygtninge har forsøgt at nå fra den nordafrikanske kyst til Europa siden slutningen af april.
Fra nytår og frem til 26. april forsøgte omkring 28.000 mennesker at krydse havet.
Det bedre vejr fra slutningen af april og frem til slutningen af juni fik over 42.000 mennesker til at gøre forsøget.
”Antallet af mennesker, der dør på havet, er faldet dramatisk, efter de europæiske regeringer endelig optrappede deres eftersøgnings- og redningsmissioner siden april,” siger Gauri van Gulik, Amnestys vicedirektør for Europa, i en pressemeddelelse.
”Konsekvensen er tydelig: flere ressourcer til eftersøgnings- og redningsaktioner på de rigtige steder redder liv. En neddrosling af eftersøgnings- og redningsaktioner vil kun føre til flere dødsfald på havet. I sommermånederne, hvor flere krydser over, må de europæiske regeringer ikke svigte deres løfter om at forhindre flere tragedier på havet.”
99 døde efter Operation Triton blev forstærket
Efter lukningen af Italiens Operation Mare Nostrum i slutningen af 2014 er antallet af dødsfald på Middelhavet steget. 1.721 mennesker døde i forsøget på at komme over i de første par måneder af 2015, før EU-lederne besluttede at handle.
I en enkelt, rædselsvækkende uge i april døde eller forsvandt mindst 1.200 flygtninge og indvandrere i forsøget på at krydse det centrale Middelhav, som på det tidspunkt var verdens mest farefulde rute til havs.
Ved et topmøde den 23. april enedes EU-lederne om at tredoble midlerne til Operation Triton – der er drevet af EU’s grænsekontrol, Frontex – og sende flere flådefartøjer ned for at patruljere i den centrale del af Middelhavet.
Siden da er 99 mennesker døde.