Amnesty: FN-styrke til Darfur nu

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Mandatet for en ny FN-styrke, som skal sendes til Darfur, er for svagt til at yde effektiv beskyttelse af civilbefolkningen. Det skal styrkes, og soldaterne skal afsted omgående, skriver Amnesty International i en presseudtalelse torsdag.

Amnesty er lettet over, at det endelig er lykkedes at få FNs Sikkerhedsråd til enstemmigt at vedtage en resolution om at sende 26.000 soldater og politibetjente til Sudan for at beskytte civilbefolkningen i Darfur.

Men Amnesty indskærper kraftigt, at styrken skal sendes af sted omgående og være effektivt udrustet, ligesom den skal have fuld opbakning fra Sudans regering.

– Hundredtusinder er døde på grund af konflikten i Darfur, og over 2 millioner er på flugt. Sandheden er, at folk i Darfur lever midt i en humanitær og menneskeretlig krise. De kan ikke vente længere på beskyttelse. Den skal ydes omgående, effektivt og med et fuldt mandat til at beskytte civile mod mere vold, siger Irene Khan, der er generalsekretær i Amnesty International.

Tirsdagens vedtagelse af Resolution 1769 i FNs Sikkerhedsråd giver et længe ventet håb til Darfurs indbyggere. Men det er afgørende, at FNs medlemsstater nu sikrer de nødvendige ressourcer til hurtigt at indsætte en effektiv styrke med et stærkt mandat til at standse overgrebene, hedder det.

Mandatet bør indeholde kapacitet og autoritet til at overvåge og undersøge krænkelser af menneskerettighederne – herunder alle sager om voldtægter og andre former for seksuel vold – og til at afrapportere offentligt om alle menneskeretsovergreb.

I en region, som er oversvømmet med våben, må FN samtidig sikre, at styrken kan gennemføre en afvæbning og demobilisering af de regeringsstøttede Janjaweed-militser. Den nye resolution giver kun mulighed for at overvåge, “om våben eller andet relateret materiel er til stede i Darfur”, og det er langt fra nok, anfører Amnesty.

Organisationen opfordrer også Sikkerhedsrådet til sikre, at våbenembargoen bliver effektivt overholdt.

– Når man tænker på den sudanesiske regerings hidtidige mønster med at obstruere indsættelsen af fredsbevarende styrker, appellerer vi indtrængende til Sudan om denne gang at tillade en hurtig indsættelse af den nye styrke. Befolkningen i Darfur har lyttet til alt for mange ord og alt for mange resolutioner. Nu er tiden kommet til at arbejde effektivt, siger Irene Khan.