Amnesty frygter mere vold og flere overgreb i Nepal

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Amnesty International frygter en optrapning af vold og overgreb på menneskerettighederne i Nepal, efter Nepals regering har arresteret mindst 100 politiske ledere, menneskeretsforkæmpere og journalister.

Blandt de fængslede er Nepals førende menneskerettighedsforkæmper, Krishna Pahadi, som besøgte Danmark i oktober 2005, hvor han bl.a. talte med flere folketingspolitikere, skriver Amnesty Danmark i en pressemelding fredag.

Arrestationerne er det seneste bevis på den nepalesiske regerings undertrykkende politik mod den demokratiske opposition i landet. De mange anholdelser kom dagen før en planlagt fredelig demonstration mod kong Gyanendras udemokratiske styre. Regeringen har samtidig indført udgangsforbud og begrænset kommunikationsmulighederne samt forbudt alle demonstrationer i hovedstaden Kathmandu.

– Under sit besøg i Danmark sidste år udtrykte menneskeretsforkæmperen Krishna Pahadi frygt for et forestående overgreb mod landets demokratiske bevægelser. Denne frygt er nu blevet til virkelighed, siger generalsekretær i Amnesty Danmark, Lars Normann Jørgensen, og fortsætter:

– De nye arrestationer sammenholdt med stadig flere restriktioner i civile og politiske rettigheder, fremhæver den nepalesiske regerings tilsidesættelse af menneskerettigheder. Hvis fredelig politisk debat er forbudt, bliver det vanskeligt at afslutte Nepals ti-årige borgerkrig.

Amnesty opfordrer sammen med flere andre menneskeretsorganisationer den nepalesiske regering til øjeblikkeligt at løslade alle fængslede samt at overholde deres forpligtelser i henhold til international lov.

Landets maoistiske oprørere har netop afsluttet en 4 måneders ensidig våbenhvile, som kortvarigt gav begyndende håb om en løsning på konflikten. I løbet af våbenhvilen fandt de 7 største politiske partier sammen i en alliance med maoisterne, og for første gang siden maoisterne startede deres væbnede modstand mod styret i Nepal, erklærede de, at de nu accepterer grundlæggende demokratiske principper og menneskerettigheder.

Den nepalesiske regering agter fortsat at gennemføre lokale valg 8. februar på trods af, at næsten alle politiske partier har modsat sig det, da betingelserne lokalt umuliggør en fri og retfærdig valghandling, hedder det fra Amnesty.