Det var dyster læsning, da Amnesty International tirsdag offentliggjorde sin årlige rapport over organisationens arbejde med menneskerettigheder verden over.
Amnesty ser dog også positive tegn, herunder at den Internationale Straffedomstol nu har begyndt sit arbejde, fremgår det af en pressemeddelelse tirsdag.
Rapporten omfatter denne gang 150 lande, og dokumenterer, at der i 2005 foregik tortur i mindst 115 lande og henrettelser uden rettergang i mindst 64 lande.
Samvittighedsfanger sad indespærret i mindst 67 lande, mens “forsvindinger” fandt sted i 22 nationer. Endelig dødsdømte og henrettede mindst 24 lande deres borgere.
For første gang i flere år optræder mange europæiske lande i årsrapporten, hvor flere beskyldes for sammen med USA at anvende “krigen mod terror” som undskyldning for at tillade tortur og anden nedværdigende behandling.
I forbindelse med de meget omtalte CIA-flyvninger med terrormistænkte er tortur i praksis blevet udliciteret til lande som Egypten, Jordan, Marokko, Saudi Arabien og Syrien. “Krigen mod terror” har desuden fjernet fokus fra akutte kriser i Darfur, Tjetjenien, Xinjiang, Sri Lanka, Nepal og Zimbabwe, hedder det fra Amnesty.
– Den såkaldte krig mod terror har banet vejen for tortur og diskrimination og undergravet manges retssikkerhed og ytringsfrihed, siger generalsekretær Lars Normann Jørgensen i Amnesty Danmark.
– Det er helt uantageligt, at verdens mest magtfulde og privilegerede land med henvisning til egne, snævre sikkerhedsproblemer åbenlyst overtræder menneskerettighederne. “Krigen mod terror” og konflikterne i Irak og Afghanistan har desuden fuldstændigt drænet det internationale samfunds energi og autoritet til at løse påtrængende konflikter i eksempelvis Darfur, Israel/Palestina og Iran, anfører Normann Jørgensen
Mindst 28 lande tilbageholdt sidste år fanger uden retssag som resultat af “krigen mod terror”.
USA og koalitionen i Irak tilbageholder således omkring 14.000 fanger uden rettergang og adgang til advokat. Disse tilbageholdes primært i Irak, Afghanistan og på Guantanamo-basen, men også i skjulte fængsler (såkaldte black sites) i Jordan, Pakistan, Thailand og Usbekistan.
Samtidig kom det frem, at både britiske og amerikanske soldater i 2005 udøvede tortur og anden nedværdigende behandling af tilbageholdte i såvel Irak som Afghanistan. En praksis vi må konstatere, at den danske regering har forsømt aktivt at fordømme og kræve stoppet.
Lars Normann Jørgensen:
– Det må vække stærkt ubehag hos mange danskere, at USA – vores nære allierede i Irak, Afghanistan og “krigen mod terror” – i 2005 blev taget i grove brud på menneskerettighederne. Amnesty International opfordrer statsministeren til at benytte besøget hos præsident Bush i næste måned til klart og utvetydigt at tage afstand fra brugen af tortur og tidsubestemte fængslinger i “krigen mod terror”.
– Vi kan ikke bære fortsat at være allieret med et land, der åbenlyst udøver tortur. Kritik uden konsekvenser bliver værdiløs.
Der var dog også positive tendenser i 2005. Der er et stadigt fald i antallet af konflikter verden over. FNs menneskeretsmekanismer blev reformeret, og i flere lande blev der indledt undersøgelser af krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden.
På trods af modstand fra USA fortsatte tilslutningen til den Internationale Straffedomstol med at vokse, og FNs Sikkerhedsråd henviste situationen i Darfur til domstolen.
Magtfulde regeringers tilsidesættelse af menneskerettighederne blev synliggjort af medierne, udfordret af aktivister og afvist af domstolene. Hertil kom stigende folkeligt pres på regeringer verden for at sikre respekten for menneskerettighederne.
– Samlet må vi konstatere, at menneskerettighederne fortsat er under pres – ikke mindst i forbindelse med “krigen mod terror” – og at der er hårdt brug for, at organisationer som Amnesty International fastholder et pres på verdens regeringer for at sikre, at menneskerettighederne overholdes for alle mennesker og i alle situationer, slutter Lars Normann Jørgensen.
Rapporten “Amnesty International Report 2006 – the state of the worlds human rights” kan købes fra Amnesty, se hvordan på www.amnesty.dk
Yderligere information hos generalsekretær Lars Normann Jørgensen, mobil 21 28 21 15 og kommunikationschef Dan Hindsgaul, tlf. 33 45 65 72