Kvinder betaler en høj pris for den farlige og uregulerede millionhandel med håndvåben. Det fremgår af en ny rapport fra de 3 organisationer, Amnesty International, Oxfam og Aktionsnetværket, om håndvåben (IANSA). Rapporten udsendes i forbindelse med kvindernes internationale kampdag (tirsdag) den 8. marts, skriver Amnesty Danmark i en pressemeddelelse mandag.
Det anslås at der er næsten 650 millioner håndvåben i omløb i verden. De fleste befinder sig i hænderne på mænd. 60 procent af dem hos private enkeltpersoner. Kvinder og piger er både direkte og indirekte ofre for den væbnede vold:
– Hver 18 time bliver en kvinde i Sydafrika skudt af sin nuværende eller tidligere partner.
– I et hjem USA, hvor der er våben i huset, stiger faren for, at en person i husstanden bliver myrdet med 41 pct., men for kvinder stiger risikoen med 272 pct.
– I Frankrig og Sydafrika bliver en ud af hver tredje kvinde, der slås ihjel af manden, skudt. I USA drejer det sig om 2 ud af 3.
– Familiedrab er en kategori af mord, hvor kvinder i antal overstiger mænd som ofre. Den sandsynlige morder er som oftest partneren eller et mandligt familiemedlem.
Rapporten slår fast, at “ved visse forbrydelser er kvinder i særlig fare i kraft af deres køn – f.eks. når der er tale om vold i familien og voldtægt”.
Den fortsætter: – Da kvinder næsten aldrig er købere, ejere eller brugere af håndvåben, er de lidelser, de udsættes for fra væbnet vold, uforholdsmæssigt store. Det påstås ofte, at våben er nødvendige for at beskytte kvinder og deres familie, men i realiteten forholder det sig omvendt.
Rapporten gør rede for de omstændigheder, hvor kvinder er i størst fare for at blive udsat for væbnet vold. Rapporten fortæller ligeledes om de resultater, der er opnået i lande, hvor man har taget initiativer til våbenkontrol. F.eks. faldt antallet af mord på kvinder i Canada på få år med 40 pct., efter at våbenlovgivningen var strammet.
Amnestys International fører sammen med britiske Oxfam og Aktionsnetværket om håndvåben (IANSA) en kampagne for våbenkontrol. Yderligere oplysninger hos pressechef Stig Nielsen, Amnesty International, tlf. 33 45 65 65