Amnesty og Ellemann i aktion for Darfur og Tchad

Redaktionen

En ny rapport fra Amnesty International dokumenterer, hvordan den Sudan-støttede Janjawid milits systematisk myrder, lemlæster, voldtager og fordriver civile i den østlige del af nabolandet Tchad.

Fhv. udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V) og 18 andre tidligere statsmænd er samtidig gået ud med en afrikansk avisappel om indsættelse af fredsbevarende tropper i Darfur, hvor konflikten begyndte og stadig raser, skriver Amnesty Danmark i en pressemelding mandag.

Hjem i flammer. Landsbybeboere slagtet. Kvinder og piger voldtaget. De civile i det østlige Tchad deler nu en grusom skæbne med deres naboer i Darfur-provinsen i Sudan.

Amnesty-rapporten beskriver, hvordan den Sudan-støttede Janjawid milits i stigende grad trænger over grænsen til Tchad, og fortsætter deres etniske udrensning af ikke-arabiske stammefolk i Sudans vestlige naboland.

Janjawid-militsen, som de seneste år har lagt store dele af det vestlige Sudan øde, udgør nu rygraden i den koalition af væbnede grupper, som dræber, plager og fordriver civile i det østlige Tchad, rapporterer Amnesty International.

Målet for angrebene synes at være etniske grupper som Dajo og Masalit, der af Janjawid og deres lokale allierede anses for afrikanske frem for arabiske.

Darfur-konflikten har kostet op mod 300.000 livet og fordrevet over 2 millioner mennesker. Uffe Ellemann-Jensen og 18 andre tidligere statsledere og udenrigsministre appellerede i weekenden gennem avisannoncer i flere afrikanske lande om, at Sudans regering må acceptere indsættelsen af en effektiv fredsbevarende styrke med et robust mandat til at beskytte civilbefolkningen.

Som en konsekvens af den sudanesiske regerings finansiering, udrustning og støtte til Janjawid-militsen, opfordrer Amnesty International den Afrikanske Union til ikke at vælge Sudan som formand for AU på sit topmøde i Addis Ababa, der slutter tirsdag den 30. januar.

Det vil underminere den afrikanske unions troværdighed at vælge Sudan som formandsland for AU, når Sudan nægter at acceptere de fredsbevarende styrker, som FN og AU har besluttet at ville indsætte, hedder det.

Et team fra Amnesty International besøgte Dar Silah-regionen i det østlige Tchad i maj og igen i november-december 2006, og deres research viser, at drab, voldtægt og tvangsforflyttelser er bedrevet systematisk og i stort omfang.

Da regntiden ophørte i oktober, begyndte Janjawid-militsen igen at angribe ind over grænsen til det østlige Tchad, hvor de sammen med lokale allierede fra marginaliserede etniske grupper som Wadai og Mimi ustraffet dræber, lemlæster, plyndrer og voldtager civile.

I mange tilfælde har der været tale om forbrydelser mod menneskeheden og i nogle tilfælde også krigsforbrydelser. Frem for at gribe ind og standse Janjawid-militsens hærgen har regeringen i Tchad trukket sine tropper væk fra grænsen til Sudan for at bekæmpe oprørsgrupper i andre dele af landet. Det har efterladt de civile uden beskyttelse.

Man kan læse mere i rapporten “Chad. Are we citizens of this country? Civilians in Chad unprotected from Janjawid attacks” og Amnesty Internationals anbefalinger til konfliktens parter, den Afrikanske Union, FNs sikkerhedsråd samt anklageren ved den Internationale Straffedomstol.

Download rapporten på http://www.amnesty.dk/log/D2529-da.pdf

Foruden Uffe Ellemann-Jensen har bl.a. tidligere generalsekretær for FN, Boutros Boutros-Ghali, eks-præsidenter fra Senegal, Gambia, Polen og Irland samt fhv. statsministre fra Mali, Belgien, Sverige og Norge underskrevet appellen.

Annoncen kan downloades fra amnesty.dk, og er bragt i aviserne Sunday Independent og Sunday Times (Sydafrika), The Reporter (Etiopien), The Vanguard (Nigeria), Post Newspaper (Zambia), Daily Observer (Gambia), LEssor (Mali) samt Massr Al Youm (Egypten).

Yderligere information hos Dan Hindsgaul, kommunikationschef i Amnesty Internationals danske afdeling på 24 84 65 67.