Amnesty: Sikkerhedsudstyr benyttes til tortur

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Det er ikke lykkedes verdens regeringer at kontrollere handlen og brugen af sikkerhedsudstyr. En ny rapport fra Amnesty International viser, at udstyret i en række tilfælde bruges til tortur og mishandling. Amnesty opfordrer den danske regering til at fremme sagen i EU, fremgår det af en pressemeddelelse fra organisationen tirsdag.

Kina: En mand i politiets varetægt, låst fast med håndjern til en tremmedør og 50 kg lænker på fødderne i 33 timer.
Schweiz: Kvinde såret af et metal og plastik-projektil affyret af politiet. I hendes ansigt sidder nu stumper af projektilet, som ikke kan fjernes af frygt for lammelse. En undersøgelse viser, at politiet har brugt skydevåbnet uden tilladelse under en demonstration.
Grækenland: Nigerianer i politiets varetægt ramt af skydevåben, der lammer ofret med elektriske stød.
Rusland: Mindst 120 gidsler dør, efter at sikkerhedsstyrker har brugt “beroligende gas”.

Dette er blot nogle eksempler på den stigende og ukontrollable brug af sikkerhedsudstyr i verden, som er nævnt i en ny rapport fra Amnesty International.

– EU bør gå forrest, som et godt eksempel på verdensplan, i en regulering af handlen med udstyr, der kan misbruges til tortur og mishandling. Det er uacceptabelt, at et fornuftigt forslag fra EU-kommissionen på dette område tilsyneladende blokeres af visse medlemslande, siger pressechef i Amnesty International danske afdeling, Stig Nielsen og fortsætter:

– Vi opfordrer den danske regering til at arbejde for en hurtig vedtagelse af forslaget. Magthavere og virksomheder verden over må have besked om, at der findes grænser for brugen af sikkerhedsudstyr.

EU-kommissionen fremlagde for et år siden et forslag til handelsregulering af ”særligt udstyr og produkter, som kan bruges til henrettelser, tortur eller andet grusom, umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf”.
Vedtagelsen af forslaget er tilsyneladende gået i stå på grund af protester fra nogle af medlemslandene.

På baggrund af Amnesty-rapporten har Amnesty Internationals danske afdeling sendt et brev til udenrigsminister Per Stig Møller, hvori den danske regering opfordres til at presse på i EU for at få gennemført et forslag om øget kontrol og eksport forbud af sikkerhedsudstyr.

Rapporten ”The Pain Merchants” sætter fokus på den omfattende handel og misbrug, der finder sted af denne type udstyr. Der er således 856 virksomheder i 47 lande, som er involveret i fremstilling eller salg af våben, der beskrives som ”mindre end dødbringende” alternativer til skydevåben. Mange af dem kan let bruges til tortur.

Hvad EU angår, fastslår rapporten, at 57 virksomheder i EU og de kommende medlemslande (Belgien, Tjekkiet, Frankrig, Tyskland, Polen, Slovakiet og Storbritannien) mellem 2000 og 2003 har tilbudt at sælge, distribuere eller fremstille udstyr der giver elektrochok.

Amnesty Internationals årsrapport for 2002 viser, at der foregik tortur i 106 lande.

Yderligere oplysninger hos pressechef Stig Nielsen, Amnesty International, tlf. 33 45 65 65