Amnesty International konkluderer i en ny rapport, at militærhjælp og våbenforsyninger til Nepal fra bl.a. USA, Indien og Storbritannien har fremmet drab, tortur og forsvindinger af tusinder af civile.
Amnesty International opfordrer USA, Indien, Storbritannien, Belgien, Sydafrika og Frankrig til at stoppe deres militære assistance og våbenforsyning til Nepal, indtil sikkerhedsstyrkerne overholder menneskerettighederne i fuld overensstemmelse med resolutionen fra FNs Menneskerettighedskommission fra april, hedder det i en pressemeddelelse fra Amnesty Danmark onsdag.
Rapporten “Nepal: Military assistance contributing to grave human rights violations” sætter fokus på den militære støtte de nepalesiske styrker har modtaget under den ni år lange væbnede konflikt mellem regeringen i Kathmandu og maoisterne. Den belyser ligeledes våbenforsyningerne fra private firmaer og den rolle, som regeringer spiller med at skaffe eksportbevillinger til sådanne salg.
På trods af overvældende beviser for at denne militære hjælp er blevet brugt af begge konfliktens parter til drab på – og bortførelser af – civile, så er den først blevet afbrudt for nylig. Men i nogle tilfælde forsætter den, og Indien og Storbritannien har netop annonceret, at de vil genoptage våbenassistancen i begrænset omfang.
Amnesty International opfordrer til stop for al form for våbenforsyning og militær assistance til Nepal indtil regeringen har taget klare skridt til at stoppe menneskeretsovergreb og bringe de ansvarlige for disse overgreb for retten.
Rapporten fortæller bl.a. om
– eksport af geværer til Nepal fra Indien,
– Indiens levering af kamphelikoptere produceret med licens fra et fransk firma,
– overførsel af automatrifler samt millioner af dollars i militærstøtte fra USA til Nepals sikkerhedsstyrker,
– Belgiens salg af lette maskingeværer til Nepal,
– levering af militært kommunikationsudstyr fra Sydafrika samt
– Storbritannien, USA og Indiens træning af nepalesiske sikkerhedsstyrker.
Yderligere oplysninger hos pressechef Stig Nielsen, Amnesty International, tlf. 33 45 65 65