Amnesty: Vold mod kvinder er en menneskeretstragedie

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Volden mod kvinder er verden over en menneskerettighedstragedie. Derfor indleder Amnesty International en kampagne, der skal bekæmpe denne vold, hvad enten den foregår på krigsskuepladsen eller i hjemmet, skriver organisationen i en pressemeddelelse.

– Der er tale om brud på menneskerettighederne, når myndighederne på trods af love og konventioner ser gennem fingre med – eller selv medvirker til – at kvinder udsættes for voldelige overgreb. Regeringer og stater må erkende, at det er deres ansvar at bekæmpe denne vold mod kvinder, siger Lars Normann Jørgensen, generalsekretær i Amnesty Internationals danske afdeling.

Han fortsætter: – Behovet for både oplysning og forbedret lovgivning er stort i udlandet såvel som herhjemme. Derfor er vi også glade for det lovudspil om vold i hjemmet, som justitsminister Lene Espersen har bebudet. Hun giver her udtryk for er en klar erkendelse af regeringens ansvar.

– Et mål med kampagnen er, at få alle verdens regeringer til at anerkende og efterleve dette ansvar for at bekæmpe vold mod kvinder

Som en start på kampagnen udsender Amnesty rapporten, ”It is in our hands – Stop violence against women”. Den beskriver de mange former for vold mod kvinder, fra den væbnede konflikt over volden i familien til de smertelige traditioner, hvis væsentligste formål er at fastholde mandens kontrol over kvindens seksualitet.

Når det gælder omfanget og karakteren af overgrebene mod kvinder, taler dokumentationen sit klare sprog:

– Hver tredje kvinde i verden udsættes for vold. Som regel er krænkeren et familiemedlem eller en anden i omgangskredsen.
– I alle de væbnede konflikter, som Amnesty efterforskede i 1999 og 2000, blev der rapporteret om tortur og voldtægt af kvinder.
– Hvert år bliver 2 millioner piger mellem 5 og 15 år introduceret til det kommercielle sexmarked.
– Flere end 135 millioner piger og kvinder har været udsat for kvindelig omskæring.

– Det er statens pligt at beskytte kvinder mod vold uanset, om det er en offentlig tjenestemand eller en privatperson, som udøver volden, understreger Lars Normann Jørgensen.

Yderligere oplysninger hos pressechef Stig Nielsen, Amnesty International Danmark, tlf. 33 45 65 65