Anæstesiolog til Sri Lanka

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Maung Maung Rajan rejste onsdag til Sri Lanka (Ceylon) for Læger uden Grænser (MSF). Her skal han de næste 5 uger arbejde som anæstesiolog i Point Pedro, der ligger i det nordlige Sri Lanka.

Maung Maung Rajan skal bedøve både medicinske og kirurgiske patienter på et hospital i byen, der ligger cirka 300 km nord for hovedstaden Colombo.

Det er 58-årige Maung Maung Rajans anden udsendelse for MSF. Han har tidligere været i Nigeria, hvor han arbejdede på Teme hospitalet i havnebyen Port Harcourt.

Maung Maung Rajan, der bor i Egå ved Århus, er oprindeligt fra Burma (Myanmar) og emigrerede i 1968 til USA. Han har boet i Danmark siden 1980 og har en dansk lægeeksamen fra Århus Universitet.

Han har senest arbejdet på bl.a. Øre-Næse-Halsafdelingen på Århus Sygehus, hvor han nu bruger opsparet afspadsering og feriedage til at tage ud med MSF.

– Jeg glæder mig til at komme ud igen. Det er en blanding af spænding og et ønske om at give tilbage til sårbare befolkninger, fordi jeg har modtaget en god uddannelse. Desuden er det udfordrende fagligt at komme fra et af verdens mest højteknologiske sundhedssystemer og komme ud og arbejde under andre forhold, siger Maung Maung Rajan.

MSF har lige nu brug for kirurger og anæstesiologer, og søger personer, der har mulighed for at hjælpe nogle af verdens fattigste og mest udsatte patienter med deres livsvigtige kompetencer på korte ture.

Exceptionelt for kirurger og anæstesiologer er, at de kan blive en del af MSFs kirurgiske team, som typisk udsender personel i perioder på 4 til 6 uger – enkelte gange helt ned til 3 uger. For andre faggrupper skal man som førstegangsudsendt typisk af sted mindst et halvt år.

MSF har arbejdet i Sri Lanka siden 1986.