Angreb af orme gør det svært at få mad på bordet i Lesotho

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Siden høsten slog fejl i fjor, fordi regnen kom for sent, har Lesotho været ramt af sult. I takt med at skadedyr gnaver sig igennem markerne i det lille sydafrikanske land, frygter CARE, at manglen på fødevarer forværres markant.

Lesotho har akut brug for hjælp, for nu angribes bøndernes marker af orme, skriver bistandsorganisationen CARE Danmark i en pressemeddelelse torsdag.

To års mangel på afgrøder har sat sine dybe spor. Flere end 725.000 sulter i Lesotho, et lille bjergland, der ligger midt inde i Sydafrika.

Det svarer til, at 2/3 af Københavns indbyggere står uden mad på bordet. Men CARE har grund til at tro, at tallet er endnu højere og frygter nu konsekvenserne af ormenes hærgen:

”Mændene tvinges til Sydafrika for at søge arbejde. Det betyder, at kvinderne er ladt alene tilbage med alle børnene,” siger Marianne Haahr, der er program-koordinator for CARE og beskæftiger sig med fødevare-mangel.

”Det er nærmest umuligt for kvinderne at mætte alle munde alene, og vi ved, at 39 procent af alle børn i Lesotho er fejlernæret,” siger hun.

Begrænset hjælp

I få områder har Lesothos regering givet bønderne gratis sprøjtegift mod ormene. Men det er de færreste, der har modtaget denne form for hjælp, og bønderne har svært ved at håndtere giften korrekt.

275.000 mennesker behøver øjeblikkelig hjælp. Men for mange har Lesotho en fremmet klang, og det er et problem, når CARE skal samle penge ind til det ret ukendte land, hedder det.

Selv om midlerne er små, er CARE gået sammen med FNs fødevareprogram (WFP) i kampen mod fødevaremanglen. Målet er at bistå 2.000 husstande i løbet af de næste seks måneder.

På længere sigt håber CARE at kunne hjælpe familierne med at etablere køkkenhaver og skabe bæredygtige landbrug.

Yderligere oplysninger hos:
Pressekoordinator i CARE Danmark
Liv Helstrup Østergaard
Tlf.: 35 20 01 46 og mobil: 31 10 26 83
E-mail: [email protected]