Hospitalerne i Haitis hovedstad Port-au-Prince er fyldte med kolerapatienter og hvis antallet af patienter fortsætter med at stige kan det blive nødvendigt at behandle dem andre steder end på hospitalerne. Det siger Stefano Zannini, der er landechef i Haiti for organisationen Læger uden Grænser i en pressemeddelelse fra organisationen fredag.
– I slumkvarteret Cite Soleil blev der onsdag registreret 216 koleratilfælde på hospitalet, mens det samlede tal for fem dage siden var 30. Patienterne kommer fra alle steder i byen – både slumkvarterer og de rigere områder. I øjeblikket har vi 400 sengepladser til at stabilisere patienter, men vi håber, at nå op på 1.000 sengepladser, inden ugen er omme, fortæller Stefano Zannini.
Læger uden Grænser har i øjeblikket flere end 400 haitianske og 100 internationale medarbejdere, der udelukkende kæmper med koleraepidemien. Flere medicinsk uddannede folk er på vej, men manglen på sundhedspersonale er kronisk i Haiti, og opgaven er overvældende.
Stefano Zannini tilføjer, at man også kæmper med en masse misforståelser og rygter om sygdommen hos befolkningen, fordi man ikke har haft kolera i Haiti i mange år.
– Vi forsøger at forklare, at kolera kan dræbe, men at det samtidig er en sygdom, der relativt let kan behandles. Det er ekstremt vigtigt, at patienterne kommer til behandlingsstederne så hurtigt som muligt.
I Port-au-Prince bor der fortsat 1,4 millioner mennesker i lejre som følge af det voldsomme jordskælv i januar i år. Beboerne i lejrene har dårlig hygiejne og ringe adgang til rent drikkevand og de er afhængige af hjælp fra de humanitære organisationer, der leverer vand og medicin.