Antropolog til lejre for fordrevne i Pakistan

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Der kunne stå ”kulturtolk” eller ”fortaler for sundhed” på Hanne Augustenborgs visitkort, hvis hun ellers havde et. De næste 3 måneder vil den 48-årige etnograf og socialantropolog fra Vejle fungere som kulturelt bindeled mellem Læger uden Grænser og fordrevne i Sindh-provinsen i Pakistan.

Her næsten et halvt år efter de massive oversvømmelser bor tusinder fortsat i lejre. Mange har ikke noget at vende tilbage til. Deres huse er væk, og deres afgrøder ødelagte.

Læger uden Grænser sørger for, at de fordrevne i lejrene har adgang til lægehjælp og står for uddeling af nødhjælpsartikler, rent vand og husly.

En vigtig opgave er desuden at overvåge sundhedstilstanden blandt de mange flygtninge og holde øje med eventuelle udbrud af smitsomme sygdomme og reagere hurtigt på dem.

Som såkaldt ”health promoter” får Hanne Augustenborg ansvar for, at Læger uden Grænsers aktiviteter er kulturelt accepterede, at fremme kendskabet til hygiejene, og hvad man kan gøre for at minimere risikoen for få smitsomme sygdomme.

Desuden vil hun deltage i overvågningen af den ernæringsmæssige situation i lejrene og undervise kvinderne i at følge de ernærings-programmer, som Læger uden Grænser tilbyder underernærede.

Hanne Augustenborg er født og opvokset i Vejle, hvor hun fortsat bor. Men en dyb interesse for andre kulturer fik den oprindeligt uddannede grafiker og reklametegner til at kaste sig over studier i etnografi og socialantropologi ved Århus Universitet.

Det førte senere til længere og gentagne arbejdsophold i Burma, Vietnam, Cambodja og Indonesien. I sidstnævnte land forskede hun bl.a. i korruption.

I Danmark har hun undervist flygtninge og indvandrere, arbejdet på asylcentre, i AOF’s uddannelsesafdeling og været freelance rejseleder for rejsearrangører.

– Jeg synes, at det er en gave, at få det her job. Det bliver helt sikkert udviklende for mig, og så er jeg tryg ved Læger uden Grænser. At man gør tingene ordentligt, siger Hanne Augustenborg.

Læger uden Grænser har arbejdet i Pakistan siden 1988.